Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Preturile de transport sunt mai mari ca in 2014

In cel de-al treilea trimestru al anului, pretul de transport a scazut cu 4,1%, comparativ cu cel inregistrat in trimestrul anterior, dar a crescut cu 1,2%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la un nivel inca ridicat. In trimestrul al treilea din 2015, pretul combustibilului a scazut cu 5,4%, atingand cel mai jos nivel din trimestrul al treilea al lui 2009 incoace. Pretul transportului a scazut si el cu 4,1%, existand o corelare pozitiva intre pretul combustibilului si cel al transportului.
 

Pe de alta parte, chiar si in conditiile in care in trimestrul al treilea al anului capacitatea disponibila de transport a crescut cu 14,4%, aceasta inca este la un nivel scazut, fiind de altfel cu 10,5% mai mica decat in trimestrul al treilea din 2014.
In ceea ce priveste evolutia lunara, in iulie si august capacitatea a continuat sa creasca, cu 3,7%, respectiv 18,9%, ceea ce a dus la o scadere a pretului. Insa datorita unei puternice reduceri a capacitatii, cu 23,7%, in septembrie pretul a crescut din nou.
Per total, comparand evolutia pretului din ultimele 12 luni, cu perioada similara a anului trecut, indicele a ramas, ca si in trimestrele anterioare, deasupra celui inregistrat anul trecut. De asemenea, decalajul a devenit mai mic in septembrie.
Comparand evolutia capacitatii din ultimele 12 luni, cu perioada similara a anului trecut, observam ca indicele inregistrat in 2015 a fost mai mic decat cel din 2014. Cu toate acestea, capacitatea a urmat trendul din 2014, cu o scadere brusca in septembrie.

Articole similare

Ad