Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Bulgaria, o creștere insuficientă în stabilirea creșterii salariului minim

Membrii Parlamentului European, Dennis Radtke de la PPE și Agnes Jongerius de la Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților consideră că majorarea salariului minim adoptat de ultima Adunare Națională din Bulgaria nu este suficientă pentru a îndeplini cerințele directivei europene, fiind necesară o negociere colectivă de cel puțin 80%.

Cei doi deputați sunt co-inițiatori ai directivei privind salariul minim adoptat în octombrie în UE, transmite Novinite. Conform deciziei adoptate de Parlament la 1 februarie, salariul minim pentru Bulgaria va fi de 50% din salariul mediu brut pentru o perioadă de 1 an, care include ultimele două trimestre ale anului precedent și primele două ale anului curent.

„Acesta este doar un pas, implementarea integrală presupune elaborarea unui plan de acțiune a măsurilor care trebuie luate pentru a atinge ținta de 80%. Aceasta este cea mai mare parte a punerii în aplicare a directivei. Altfel, este doar unul și poate cel mai mic pas  care trebuie făcut.”, a comentat Europarlamentarul Radtke.

Directiva privind salariul minim în UE a fost adoptată la începutul lunii octombrie al anului trecut. Acesta nu include cifre specifice, dar, potrivit raportorilor, 80% dintre angajați ar trebui să beneficieze de negocieri colective. Creșterea sa reprezintă baza directivei. De asemenea, europarlamentarul Agnes Jongerius consideră că această creștere în Bulgaria nu este suficientă pentru a asigura o viață decentă pentru cei care muncesc. „Cred că pentru țări, precum Bulgaria este nevoie, în special, ca mai multe persoane să fie acoperite de negocieri colective în speranța că acest lucru va duce la o creștere mai mare a salariilor. De asemenea, formula care leagă salariul minim de salariul mediu poate duce pe primul la un nivel mai ridicat.” Statele membre trebuie să transpună directiva privind salariul minim în legislația națională până la 15 noiembrie 2024.

Articole similare

Ad