Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

APTE recomanda transportatorilor sa nu se incheie polite RCA inainte de 1 ianuarie

In urma miscarilor de protest organizate de toate asociatiile profesionale din industrie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a promis limitarea cresterilor tarifelor RCA in medie de pana la 50% raportat la tarifele operate pana la data de 30.06.2015. „Aceasta limitare nu trebuie sa se opreasca aici, deoarece, daca va fi implementata, la un alt rastimp va trebui revizuita pana la un nivel general acceptabil”, se arata intr-un comunicat al APTE 2002, trimis la redactie dupa intalnirea de pe 22 decembrie dintre transportatori si reprezentanti ai Ministerului de Finante, ai Consiliului Concurentei, ai societatilor de asigurari si ai intermediarilor de asigurari, de la sediul Autoritatii de Supraveghere Financiara.
 

“Obligatia de limitare asumata de ASF si inserata in pct. 1 din protocol, raportat la obligarea companiilor de asigurari – prin adresa cu nr. 1964/11 .12. 2015 – de a notifica noile tarife pana la data de 31.12.2015 , ar trebui sa conduca la reducerea semnificativa a primelor incepand cu data de 1 ianuarie 2016. In acest sens recomandarea APTE 2002 pentru membrii sai este – pe cat posibil – sa nu se incheie polite RCA inainte de 01.01.2016”, se mai precizeaza in comunicatul APTE 2002, reprezentata la intalnirea de la sediul ASF de vicepresedintii Miron Sporea si Dorin Pop si Av. Szanto Arpad.
APTE 2002 a adus in discutie modificarea normei ASF 23/ 2014 care reglementeaza asigurarile RCA precum si Legea 136/1995 privind asigurarile in Romania, “ca o solutie pentru introducerea principiului proportionalitatii in conditiile de modificare a tarifelor RCA, astfel incat modificarile sa fie proportionale cu evolutia daunalitatii inregistrate de asiguratori”.
Potrivit comunicatului APTE 2002, acesta “a fost singurul patronat care a avut curajul sa ia atitudine in timpul dezbaterilor si sa aduca in discutie tema intelegerilor de tip cartel dintre asiguratori, avand in vedere faptul ca majorarea brusca a primelor s-a realizat oarecum concertat, cam la acelasi interval de timp. Din partea celor noua companii de asigurari nimeni nu a intrat in dezbateri cu reprezentantii APTE 2002 pe aceasta tema, Consiliul Concurentei asistand cu surprindere la atitudinea defensiva a companiilor de asigurari”.
APTE 2002 a aratat ca prin Legea 237 / 2015 ( publicata in Monitorul Oficial in data de 28 octombrie 2015) a fost transpus totalmente regimul de supraveghere Solvency II in legislatia nationala, fara ca acesta transpunere sa fi fost adaptata conditiilor economice si financiare din Romania si fara precautia necesara, cunoscandu-se faptul ca acest regim impune conditii severe de activitate companiilor de asigurari. In acest context, “APTE 2002 a fost singurul patronat care a reprosat conducerii ASF emiterea si continutul Deciziei ASF Nr.: 3223/28.10.2015 , in care , fara sa fie necesar (deoarece era totul trecut in Legea 237/2015) , se mentioneaza ca societatile respecta Solvency II, iar in tot cuprinsul ghidurilor Solvency II sintagma “ar trebui” se inlocuieste cu sintagma “trebuie”. APTE 2002 a aratat ca prin aceasta implementare brutala a regimului Solvency II (care contine multe recomandari, ghiduri si obligatii companiilor de asigurari) s-a generat o tulburare pe piata asigurarilor RCA, panica constituirii fondurilor recomandate de regim generand majorarea brusca a primelor incepand cu perioda octombrie 2015.”
APTE 2002 a mai aratat ca prin OUG 93/2012, ASF a fost infiintata si imputernicita sa activeze in conditii de independenta institutionala totala, doar in interesul financiar al Romaniei si este inacceptabil ca aceasta autoritate sa lase ca o alta institutie din cadrul Uniunii Europene, respectiv EIOPA ( Autoritatea Europeana de Supraveghere si Pensii Ocupationale), sa supravegheze, sa ghideze si sa decida soarta pietei de asigurari din Romania.

Articole similare

Ad