Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Italia amendează cu până la 10.000 de euro lipsa declaraţiei de detaşare a şoferului. Amenzi prevăzute şi pentru şofer, cât şi pentru expeditori

Potrivit Trasportoeuropa, Directiva UE 2020/105 a adus noutăți importante în ceea ce privește detașarea transnațională a șoferilor de camion, cu scopul de a contracara utilizarea ilegală a acestora și de a denatura astfel concurența în domeniul transportului rutier internațional de mărfuri.

Italia a pus în aplicare această directivă prin Decretul legislativ nr. 27 din 23 februarie 2023, care a intrat în vigoare odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial din Italia nr. 67 din 20 martie 2023. Textul prevede că societatea de transport care detașează conducători auto în Italia trebuie să transmită prin IMI o declarație de detaşare cel târziu la începutul detașării.

Acest lucru se aplică operațiunilor de transport, inclusiv operațiunilor de cabotaj, efectuate în Italia, dacă există un raport de muncă între societatea de transport și conducătorul auto în perioada detașării. Declarația conține diverse informații privind întreprinderea de transport, conducătorul auto, perioada de detașare, tipul de serviciu efectuat și vehiculul utilizat. În cazul în care aceste informații se modifică, întreprinderea trebuie să actualizeze declarația în termen de 5 zile de la evenimentul care a cauzat modificarea.

Reamintim că şoferul trebuie să păstreze în cabină o copie a declarației de detașare și a altor documente privind transportul efectuat în Italia, precum și a înregistrărilor tahografului, și să le prezinte la un eventual control. În plus, transportatorul trebuie să dovedească, în cazul cabotajului, că a efectuat înainte o operațiune de transport internațional către Italia și trebuie să furnizeze documente privind operațiunile de transport național efectuate în perioada de cabotaj.

Decretul 67/2023 stabilește, de asemenea, sancțiuni pentru cei care nu respectă această procedură. Omiterea declarației de detașare atrage o sancțiune cuprinsă între 2.500 și 10.000 de euro, în timp ce cei care depun o declarație incompletă, incorectă sau depășită trebuie să plătească între 1.000 și 4.000 de euro. Lipsa în cabină a unei copii a declarației, pe suport de hârtie sau electronic, sau a documentelor privind transporturile efectuate în Italia atrage o sancțiune de la 2.500 la 10.000 de euro.

Transportatorul este obligat să transmită documentele doveditoare legate de operaţiunile de detaşare către autorităţile italiene chiar și în cazul unei solicitări care nu rezultă dintr-un control rutier. Operatorul de transport are la dispoziţie opt săptămâni de la solicitare (care poate proveni de la Inspecția Muncii din Italia sau de la Poliția italiană). În acest caz, autoritățile pot solicita, de asemenea, documente privind salariul șoferului în timpul detașării sau contractul de muncă. În cazul în care compania nu prezintă astfel de documente, aceasta riscă o sancțiune cuprinsă între 1.000 și 4.000 de euro.

În toate cazurile, documentația lipsă trebuie prezentată în termen de treizeci de zile, cu posibilitatea reținerii administrative a vehiculului. Anumite sancțiuni îl afectează și pe șofer, în special pe cel care nu prezintă documentele solicitate la control, trebuie să plătească o amendă cuprinsă între 150 și 600 de euro.

În plus, clientul de transport sau agentul de expediție şi transportatorul pot fi, de asemenea, trași la răspundere în comun pentru nedepunerea declarației, caz în care se riscă o amendă cuprinsă între 2.500 și 10.000 de euro.

Articole similare

Ad