Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad

Acordul UE cu Marea Britanie presupune schimbări majore de la 1 ianuarie 2021

Comisia Europeană a semnat cu Marea Britanie un acord care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Acesta are trei elemente centrale: unul comercial, un parteneriat privind securitatea şi un cadru privind standardele de guvernare, arată Mediafax. „Avem un acord corect şi echilibrat cu Marea Britanie, care va proteja interesele europene, va asigura competiţia corectă și va oferi predictibilitate. În sfârşit, putem privi spre viitor”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele CE.

„Protejarea intereselor noastre a fost elementul prioritar şi central în aceste negocieri. Acum, Parlamentul şi Consiliul UE trebuie să-și exprime poziţiile despre acord”, afirmă și Michel Barnier, negociatorul UE pe tema Brexit.

Acordul privind comerţul liber acoperă atât produsele şi serviciile, cât şi o serie de domenii de interes pentru UE, precum investiţiile, competiţia, subvenţiile, transparenţa fiscală, transporturile aeriene şi rutiere, energia şi sustenabilitatea, pescuitul, protecţia datelor, coordonarea politicilor de securitate. Acordul prevede zero taxe vamale şi zero cote pentru toate produsele conforme cu reglementările privind originea.

Acordul prevede și menţinerea conexiunilor aeriene, rutiere, feroviare şi maritime, deşi accesul britanic pe piaţa comună va fi mai redus decât ce poate oferi spaţiul comunitar.

În domeniul securităţii sociale, acordul îşi propune să asigure un număr de drepturi pentru cetăţenii UE care lucrează, călătoresc sau se stabilesc în Marea Britanie şi pentru cei britanici care lucrează, călătoresc sau se stabilesc în UE după 1 ianuarie 2021.

De asemenea, acordul permite continuarea participării Marii Britanii la un număr de programe UE în perioada 2021-2027, cu condiţia contribuţiei financiare a acesteia la bugetul UE, precum și la Programul Horizon Europe.

Există modalităţi privind implementarea și verificarea Acordului. Va fi instituit un Consiliu al Parteneriatului Comun, care se va asigura că Acordul este aplicat şi interpretat corect. Vor exista mecanisme de soluţionare a disputelor, pentru asigurarea respectării drepturilor companiilor, consumatorilor şi persoanelor fizice. Ambele părţi pot lua măsuri de retorsiune în cazul încălcării Acordului.

Politica externă, securitatea externă şi cooperarea în domeniul apărării nu sunt acoperite de acest acord, întrucât Marea Britanie nu a vrut să negocieze aceste aspecte.

Articole similare

Ad