Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

AHK: companiile germane isi vor reduce anumite activitati

In conditiile intentiei Guvernului catre o noua majorare a salariului minim, comunitatea germana din Romania avertizeaza ca va trebui sa isi regandeasca modelul de business pe termen scurt si mediu. In opinia Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) acest lucru poate insemna ca unele companii germane din Romania – mai ales cele din industria prelucratoare – isi vor reduce anumite activitati sau pe viitor vor renunta complet la ele.
 

In ultimii patru ani salariu minim s-a dublat, fara insa ca productivitatea sa poata tine pasul cu aceste cresteri. „Exista pericolul ca, prin cresterea salariilor, odata cu cresterea importurilor, deficitul de cont curent sa continue sa creasca, ceea ce ar duce la cresterea inflatiei respectiv la deprecierea leului. Efectele cresterii economice stimulate de consum sunt in pericol a se evapora. Ramane un nivel crescut al preturilor si al salariilor, dar in detrimentul atractivitatii amplasamentului investitional. De aceea pledam pentru o corelare stransa intre cresterile salariale si cresterea productivitatii muncii“, arata AHK. Pentru a se asigura ca cresterea salariilor este legata si de cresterea productivitatii, este deosebit de important pentru companiile germane din Romania ca Guvernul Romaniei sa investeasca masiv si urgent in educatia profesionala si universitara, dar si in proiecte de infrastructura. In afara de asta mai este absolut necesar ca Guvernul sa creeze pentru mediul economic conditii-cadru stabile si sustenabile din punct de vedere economic, mai spune sursa citata.
In opinia AHK, legarea salariului minim de o diploma nu isi are sensul, pentru ca nu este vorba in primul rand de ceea ce a invatat sau studiat o persoana, ci de ceea ce realizeaza efectiv. La fel de inoportuna este legarea salariului minim de vechimea in munca – aceasta masura ar putea sa fie chiar contraproductiva, pentru ca respectiva categorie profesionala va fi privita de angajatori ca fiind si mai putin atractiva. „Legat de competitivitatea branselor si regiunilor este necesar ca acestea sa fie privite diferentiat. Astfel, o crestere a nivelului salariului minim unitara la nivel national va duce la pierderea atractivitatii in ochii investitorilor a regiunilor mai slab dezvoltate, pentru ca acestia vor lua decizia de a investi in favoarea regiunilor mai bine dezvoltate.“

Articole similare

Ad