Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

AmCham solicită stoparea cheltuielilor publice și prioritizarea bugetului de stat!

În contextul adâncirii crizelor care afectează România în ultimele luni, companiile membre ale AmCham cer autorităţilor prioritizarea construcţiei bugetului de stat pe 2022, care a fost trecută în plan secund din cauza tensiunilor și negocierilor din arena politică, şi atrag atenţia că eventuale creşteri ale cheltuielilor publice sunt la acest moment nesustenabile şi imposibil de acoperit din veniturile bugetare.

Riscurile macroeconomice care au potențialul de a crea dezechilibre majore în lipsa unei abordări coerente și sustenabile pe termen lung, sunt, în opinia membrilor AmCham accelerarea inflației și pericolul unei spirale inflaționiste, creșterea datoriei suverare, dependența ridicată de importurile de energie, menținerea unui deficit bugetar foarte ridicat, evoluția demografică nefavorabilă, toate amplificate de impactul pandemiei și de eficiența gestionării acesteia. La acestea se adaugă intensificarea percepției de risc pe piețele financiare internaționale, fapt care ar penaliza economia României, care se confruntă cu persistența deficitelor gemene.

Pe fondul stabilității și predictibilității așteptate la începutul anului 2021, încrederea în climatul investițional și de afaceri oferit de România a ajuns în vară la cote record, iar în septembrie, odată cu declanșarea crizei politice, s-a prăbușit până la nivelul înregistrat la debutul pandemiei, conform unui sondaj derulat de AmCham între 24 – 28 septembrie. Între timp s-au suprapus agravarea crizei medicale, creșterea inflației, blocajul pe lanțurile de aprovizionare. Instabilitatea, impredictibilitatea și măsurile impuse fără o evaluare reală a impactului în economie scad apetitul investițional și destabilizează companiile prezente în România“, a declarat Președintele AmCham Romania, Ionuț Simion.

Construcția bugetului de stat pentru anul 2022 este în viziunea AmCham una dintre prioritățile agendei economice care a fost trecută în plan secund din cauza tensiunilor și negocierilor din arena politică. 

Eventuale creșteri ale cheltuielilor publice sunt la acest moment nesustenabile și imposibil de acoperit din veniturile bugetare, ceea ce va crește nivelul datoriei publice, nevoia de împrumuturi de pe piețele financiare și riscul unor măsuri fiscale ad-hoc, cu efecte imprevizibile. Atenuarea impactului accelerării inflației, a creșterii prețurilor la energie și la alte produse și servicii nu se poate face prin măsuri care să transfere, chiar și doar pe termen scurt, povara de la o categorie de contribuabili la altele. 

În viziunea AmCham, imperativele pentru planificarea bugetară și pentru calendarul de reforme pentru anul 2022, includ:

  • Continuarea consolidării fiscal bugetare, cu atît mai mult cu cât este o condiționalitate asumată via PNRR și prin procedura de deficit excesiv în care se află România.
  • Menținerea alocărilor de investiții publice productive, cel puțin la nivelul alocărilor pentru anul 2021.
  • Stabilizarea cheltuielilor publice și limitarea angajării unor cheltuieli suplimentare.
  • Demararea reformei în administrația publică.
  • Creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare prin modernizarea și digitalizarea administrației fiscale.
  • Îmbunătățirea finanțării deficitului de cont curent foarte ridicat prin atragerea de investiții străine și absorbția finanțărilor europene.
  • Asigurarea unui cadru fiscal competitiv prin menținerea sistemului de cotă unică și aplicarea acesteia în mod echitabil, fiind deja dovedit drept un sistem adecvat pentru economia României și atractiv pentru investitori. Concomitent, este nevoie de măsuri care să încurajeze atragerea de investiții cu valoare adăugată mare.
  • Reducerea deficitului comercial prin investiții prioritare pentru creșterea capacității de producție în domeniile responsabile pentru cele mai mari volume de importuri.
  • Menținerea unei perspective macroeconomice favorabile, determinantă pentru păstrarea calificativelor agențiilor de rating suveran, și implicit pentru atragerea de capital.

Foto: wall-street.ro

Articole similare

Ad