Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Amenzi semnificativ mai mari potrivit Noului Cod Rutier

Potrivit noului Cod Rutier, daca vor fi surprinsi vorbind la telefon in timp ce conduc un autoturism sau daca nu poarta centura de siguranta, soferii risca amenzi de 1.600 de lei, de zece ori mai mari decat pana acum. Depasirea limitei de viteza cu 51-60 km/h se sanctioneaza cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse intre 9 si 20 de puncte amenda, adica intre 720 si 1.600 de lei, si cu ridicarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
 

In cazul depasirii limitei de viteza cu peste 60 km/h se aplica amenzi din clasa a V-a, adica intre 21 si 50 de puncte-amenda (intre 1.680 si 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile. Daca se depaseste cu mai mult de 60 km/h viteza legala si se produce un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale se aplica sanctiuni din clasa a VI-a, care implica de la 51 pana la 120 de puncte de amenda (intre 4.080 si 9.600 de lei) si suspendarea permisului pentru un an. Iar daca accidentul se soldeaza cu victime perioada de suspendare a permisului este de doi ani.
Noul Cod Rutier mai prevede ca un sofer aflat la volan sub influenta bauturilor alcoolice, cu o alcoolemie cuprinsa intre 0,2 si 0,5 g/l alcool pur in sange, respectiv intre 0,15 si 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat, este sanctionat cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (21-50 de puncte-amenda) si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile. Iar daca imbibatia alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur in sange fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani.
Potrivit noului Cod Rutier, vor fi sanctionati cu 9 pana la 20 de puncte-amenda si suspendarea permisului pana la trei luni soferii care nu acorda prioritate, depasesc sau trec pe rosu si provoaca un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale.
Daca un sofer nu isi achita amenda in 30 de zile, permisul de conducere ii este suspendat. Suspendarea efectiva a permisului are loc, insa, dupa alte 15 zile de la comunicarea dispozitiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contraventii rutiere vor fi varsate intr-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior catre primarii si care va fi verificat de catre Politie.
Amenda maxima, de 9.600 de lei, va fi aplicata soferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata atunci cand semnalele acustice si vizuale sunt pornite si celor care sunt implicati in accidente rutiere si au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie in aerul expirat. Iar soferii care trec pe culoarea rosie a semaforului vor fi sanctionati cu amenzi de 4.000 de lei.
Noul Cod Rutier mai prevede interdictia de a transporta copiii sub 12 ani pe scaunele din fata, cu exceptia bebelusilor pentru care se folosesc dispozitive speciale. Copiii cu varste de pana la trei ani nu mai pot fi transportati decat in scaune speciale, ca si cei cu o inaltime de cel mult 135 cm. Si dispozitivele de fixare in scaun trebuie sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Articole similare

Ad