Prognoza de angajare pentru trimestrul III este pozitiva in toate regiunile tarii si in noua din zece sectoare de activitate analizate, chiar daca Perspectivele slabesc intrucatva, 28% dintre angajatorii din Romania avand planuri sa-si sporeasca numarul de angajati in urmatorul trimestru, conform editiei aferente intervalului iulie – septembrie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.
Doar 7% dintre angajatori au de gand sa faca reduceri de personal si 64% nu intentioneaza nici o schimbare, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare ajustata sezonier de +14%, cu 2 puncte procentuale mai slaba decat cea raportata in trim. II/2017, dar relativ stabila comparativ cu trimestrul III/2016, arata sursa citata.
„Sapte ani de intentii de angajare pozitive, din care mai mult de opt trimestre consecutive de Previziuni cu doua cifre, corespunzand cresterii numarului de angajati, au impact puternic asupra disponibilitatii talentelor pe piata din Romania, asa cum o arata rata scazuta a somajului, care in aprilie si-a atins minimul istoric, dar si gradul de raspandire a deficitului de talente care, potrivit ultimelor noastre cercetari, afecteaza 73% dintre angajatorii romani. Dat fiind ca angajatorii prognozeaza cresteri ale angajarilor si in urmatoarele trei luni, este evident ca pentru companii a sosit momentul sa-si regandeasca serios practicile de personal si sa se transforme in constructori de talente, pentru ca gasirea lor gata formate pe piata este o optiune din ce in ce mai putin viabila," spune Igor Hahn, Country Manager, ManpowerGroup Romania.
Perspectivele de angajare din trimestrul III/2017, desi ferm pozitive, au per ansamblu o tendinta de slabire, fiind mai putin robuste decat in trimestrul II/2017 in sapte din cele zece sectoare de activitate analizate si in sase din cele opt regiuni alte tarii, si slabind fata de trimestrul III al anului trecut in sase sectoare de activitate si patru regiuni. Declinul cel mai abrupt, atat de la trimestru la trimestru, cat si de la an la an, este raportat in regiunea Centru, unde Previziunea Neta de Angajare de +10% este cu 19 puncte procentuale mai slaba decat in trim. II/2017 si cu 15 puncte procentuale mai slaba decat in trim. III/2016. Scaderi de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, si de la an la an, de 12 puncte procentuale, sunt raportate si in regiunea Vest. In schimb, prognoza din regiunea Nord-Est, situata la +16%, se insenineaza considerabil, fiind cu 17 puncte procentuale mai puternica decat anul trecut si imbunatatindu-se fata de trim. II/2017 cu 11 puncte procentuale. Cele mai optimiste Previziuni din trimestrul III, la nivel de regiuni, sunt cele din regiunile Bucuresti si Ilfov, Nord-Vest si Sud, toate trei de+20%, in timp ce piata cea mai slaba este prognozata in regiunea Sud-Est unde Previziunea este de +4%.
La nivel de sector de activitate intentiile de angajare cele mai optimiste, conforme unei Previziuni de +27%, sunt raportate in sectorul Industrie Prelucratoare, prognoza fiind totusi cea mai slaba din in ultimele sase trimestre, restrangandu-se cu 3, respectiv 8 puncte procentuale fata de trim. II/2017 si trim. III/2016. Un climat de angajare sanatos este preconizat si in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, cu o Previziune Neta de Angajare de +24%, cu 2 puncte procentuale mai puternica decat anul trecut (trim. III/ 2016), dar cu 5 puncte procentuale mai slaba decat cea raportata pentru intervalul aprilie – iunie 2017. Angajatorii din sectorul Energie electrica, apa, gaze raporteaza cea mai slaba Previziune sectoriala, de 0%. Perspectivele de angajare se restrang cu 10 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul anterior, dar se imbunatatesc cu 3 puncte procentuale in comparatie cu al treilea trimestru al anului 2016, mai arata studiul.