Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

AOAR propune un salariu minim orar, nu lunar pe economie

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania sustine lansarea unui dialog public prin care, asociatiile patronale si cele sindicale sa ajunga la un consens referitor la stabilirea sau eliminarea salariului minim pentru sectorul privat.
AOAR apreciaza ca obiectiva initiativa ministrului finantelor Eurgen Teodorovici, in legatura cu importanta fixarii sau nu a unui salariu minim in sectorul privat, luand in considerare realitatile structurii economice si diferentele de productivitate intre diverse sectoare.

In contextul diferentelor salariale existente intre diversele regiuni ale tarii, eliminarea salariului minim ar putea fi un factor ce poate stimula crearea de noi locuri de munca in zone mai putin atractive, in principal din cauza lipsei infrastructurii.
In cadrul analizelor si discutiilor vizand eliminarea sau mentinerea salariului minim obligatoriu in sistemul privat, AOAR propune evaluarea posibilitatii adoptarii unui salariu minim orar si nu lunar, ceea ce ar corespunde realitatii unei economii marcate de variatii ale cererilor de pe piata interna si internationala.
AOAR apreciaza ca specializarea si dezvoltarea serviciilor care asigura o valoare adaugata crescuta poate fi stimulata prin introducerea aplicarii legale si nu prin calcule aritmetice (salariu lunar impartit la 160 ore) a salariului minim orar, permitand astfel o flexibilizare normala a costurilor cu forta de munca si o crestere a competitivitatii companiilor.
AOAR solicita Guvernului sa inteleaga dificultatile cu care se confrunta mediul de afaceri, urmare si a unor decizii guvernamentale, ceea ce face ca realitatea pietei muncii din Romania sa fie una defavorabila cresterii durabile a economiei romanesti.

Articole similare

Ad