Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

APIA atrage atenția asupra dificultăților pieței auto, înainte de alegerile parlamentare și în pragul lui 2025

Cu prilejul Zilei Mondiale a Transportului Durabil, sărbătorită anual pe 26 Noiembrie și în contextul unor schimbări economice și legislative majore la nivel global și local, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) atrage atenția asupra problemelor îngrijorătoare înregistrate în 2024, la nivelul pieței auto din România.

Analiza înmatriculărilor auto realizată de APIA din primele 10 luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, evidențiază necesitatea unor măsuri rapide și eficiente pentru a asigura sustenabilitatea industriei, protecția mediului și sănătatea publică.

Potrivit datelor centralizate, perioada ianuarie-octombrie 2024 a fost marcată de o creștere alarmantă a înmatriculărilor de autoturisme rulate (+10,73%), care au ajuns la 282.352 de unități, reprezentând 69% din totalul pieței auto din România. Însă, îngrijorarea ar fi că 65% dintre acestea sunt vehicule mai vechi de 10 ani, având un impact semnificativ asupra calității aerului și a siguranței rutiere.

În paralel, înmatriculările de autoturisme noi au urcat cu doar +3,6% (125.400 de unități), iar segmentul vehiculelor electrice noi a înregistrat un declin sever, de -33,6%, marcând o scădere mai moderată la nivel european de doar -4,9%.

„Creșterea alarmantă a importurilor de autoturisme rulate vechi și declinul vânzărilor de mașini electrice noi reprezintă o direcție greșită pentru România. Scăderea dramatică de -33,6% din sectorul BEV este o consecință directă a reducerii bruște a valorii subvențiilor oferite prin programul Rabla Plus, contrar recomandărilor APIA. 2025 va fi un an crucial, iar noii decidenți politici trebuie să vină cu măsuri rapide și eficiente pentru a susține tranziția către mobilitatea sustenabilă și pentru a alinia piața auto locală la obiectivele europene de mediu.”,

a declarat Dan Vardie, Președintele APIA.

Analiza APIA a primelor 10 luni din 2024 a fost realizată cu ajutorul CarS – singura platformă online de raportare pentru piața auto din România, care prelucrează datele DGPCI de înmatriculări pentru autovehicule noi și rulate.

  • APIA propune viitorilor reprezentanți ai autorităților o serie de măsuri pentru susținerea industriei auto și remedierea situației prezentate:
  • Restabilirea atractivității vehiculele electrice pentru consumatori, prin readucerea Programului Rabla 2025 pe o traiectorie eficientă;
  • Dezvoltarea infrastructurii publice de încărcare a vehiculelor electrice prin înființarea unei Comisii Interministeriale care să asigure elaborarea unei strategii coerente de extindere a rețelei de stații de încărcare și accelerarea procesului;
  • Politici de fiscalitate echitabilă prin ajustarea taxelor auto pentru a sprijini decarbonizarea sectorului, dar fără a penaliza disproporționat anumite segmente de consumatori;
  • Campanii de informare și educare a consumatorilor pentru promovarea beneficiilor adoptării mijloacelor „verzi” de transport și a noilor tehnologii asupra sănătății și siguranței în trafic.

APIA va continua să fie un partener activ al Guvernului și al industriei auto în tranziția spre durabilitate. În acest scop, luna trecută, a organizat principalul eveniment auto al anului, „Forumul Mobilității Sustenabile și Accesibile – ediția globală”. De asemenea, s-a adus „acasă” viziunea și expertiza liderilor din principalele piețe auto din lume: SUA, China, Australia, UK, Europa și s-a facilitat dezbateri valoroase despre sustenabilitate, electrificare și inovație în mobilitate. Forumul APIA a devenit un punct de reper pentru viitoarele conferințe din industrie, atât pe plan local, cât și internațional.

„Am fost onorați să participăm la evenimentele APIA de la București: Forumul Mobilității și Gala Aniversară APIA 30 de ani. Conferința, deschisă de Prim-ministrul României, a fost extrem de valoroasă, ne-a oferit ocazia unor dezbateri internaționale constructive și consider că ar putea servi drept model pentru viitoarele adunări generale ale OICA”, 

a declarat Francois Roudier, Secretar General al Organizației Internaționale a Constructorilor de Automobile (OICA).

Perspectivele globale prezentate la eveniment pot fi accesate în documentul PDF sau pe înregistrarea discursurilor de pe scena Forumului APIA.

Articole similare

Ad