Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

APIA: Lipsa măsurilor eficiente poate menține România la coada Uniunii Europene în adoptarea vehiculelor electrice

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) și-a exprimat dezacordul față de forma propusă a Ghidului de finanțare din cadrul „Programului pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi”, lansat recent în consultare publică de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. APIA consideră că acesta nu răspunde nevoilor pieței și ar putea încetini și mai mult procesul de electrificare a transportului rutier din România.

De asemenea, a subliniat necesitatea unei subvenții corect calibrate pentru vehiculele electrice, reamintind faptul că, în 2024, o reducere drastică a sprijinului financiar a dus la o scădere a pieței de automobile electrice de 32,2% în vânzări, poziționând România pe ultimul loc în Uniunea Europeană în acest sector. În primele două luni din 2025, înmatriculările de vehicule electrice au scăzut cu 31%, în contrast cu o creștere de 37% la nivel european, ceea ce este extrem de îngrijorător. Această tendință negativă fiind și mai alarmantă în contextul în care, la nivelul UE, înmatriculările de vehicule electrice au crescut cu +37% doar în prima lună a lui 2025.

În acest context, APIA reiterează mai multe propuneri, transmise anterior Guvernului și Ministerului Mediului:

  • Menținerea și majorarea subvenției pentru vehiculele electrice la 8.500 de euro în 2025 și 7.500 de euro în 2026, urmând o scădere treptată până în 2030. Această măsură fiind esențială pentru a restabili încrederea consumatorilor în electromobilitate și a stimula cererea;
  • Stabilirea unui plan predictibil pentru eliminarea treptată a subvențiilor pentru alte tipuri de motorizări, astfel încât industria auto să se poată adapta în mod coerent la noile cerințe de mediu;
  • Majorarea plafonului maxim al prețului de achiziție eligibil prin Rabla la 80.000 de euro, pentru a reflecta inflația și a permite accesul consumatorilor la vehicule electrice performante;
  • Reducerea perioadei minime de păstrare a unui autoturism achiziționat prin program, de la 3 ani la 1 an, pentru a încuraja o piață dinamică și a facilita accesul mai multor categorii de consumatori la mobilitate electrică.

Aceste propuneri nu s-au regăsit în proiectul supus dezbaterii publice și, totodată, contrazice măsurile anunțate recent de Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, care a reiterat responsabilitatea statelor membre să direcționeze și să sprijine consumatorii în tranziția către mobilitatea electrică.

Propunerile menționate împreună cu inițiativa APIA, de acum doi ani, privind implementarea unui program național de susținere a flotelor comerciale, denumit ”Rabla Comercial”, sunt pe deplin aliniate cu măsurile anunțate recent de Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene. CE a precizat că 60% dintre noile înmatriculări de vehicule sunt reprezentate de flote comerciale, motiv pentru care statele membre sunt încurajate să accelereze procesul de decarbonizare prin scheme de sprijin dedicate acestui segment.

Așadar, Asociația a solicitat autorităților să adapteze Ghidul de finanțare pentru a sprijini, mai degrabă decât a frâna, adoptarea vehiculelor nepoluante, avertizând că, fără măsuri eficiente, România riscă să rămână în urma altor state europene în ceea ce privește tranziția ecologică, afectând atât consumatorii, cât și competitivitatea industriei auto locale.

Articole similare

Ad