ARILOG solicita Guvernului Romaniei si Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta
sa tina cont si sa protejeze toate domeniile de activitate care contribuie la procesul vital de livrare a alimentelor si medicamentelor catre populatie, care implica atat activitatile de transport/distributie, cele de depozitare si de manipulare a marfurilor, cat si cele din industria ambalajelor aferente.
Avand in vedere evolutia situatiei epidemiologice internationale determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 si prioritizand lantul de aprovizionare cu alimente, bunuri de larg consum si medicamente ARILOG – solicita Guvernului Romaniei si
,,Tinand cont ca o data cu cresterea volumelor de marfuri alimentare si de stricta necesitate distribuite, a crescut si nevoia suplimentara de angajati, consideram ca trebuie reglementat de urgenta un cadru legal facil prin care sa se redistribuie forta de munca. Exista numeroase domenii care au inchis activitatea si care au angajatii in somaj tehnic: fabrici automotive, turism, horeca (restaurante, baruri, hoteluri). Acest personal trebuie sa fie accesibil usor companiilor a caror activitate este vitala in aceste momente, pentru procesele de munca care nu necesita personal specializat (firme producatoare de alimente, magazine alimentare, activitati de depozitare), pentru a suplimenta eventuale imbolnaviri de coronavirus si concediile pentru supravegherea copilului’’, arata in scrisoarea deschisa Asociatia Specialistilor din Logistica, Depozitare si Transport (ARILOG).
Trebuie protejate cu prioritate toate activitatile din lantul de aprovizionare, inclusiv industria ambalajelor (primare si secundare), precum si serviciile conexe (retur si mentenanta a ambalajelor), mai spune Asociatia, care da exemplu industriei ambalajelor, care daca se blocheaza sau isi intrerupe temporar activitatea, atunci industria bunurilor alimentare nu isi mai poate continua activitatea de aprovizionare catre piata din Romania deoarece nu primeste ambalaje si consumabile necesare pentru transportul marfurilor in siguranta, catre depozite si mai departe catre magazine, spitale si farmacii. In plus, camioanele si stivuitoarele trebuie sa functioneze, suportul primit de la distribuitorii din aceste domenii fiind esential in aceasta perioada.
,,Avem semnale de la partenerii nostri ca in Italia si Spania aceste domenii de activitate au fost suspendate nefiind considerate importante, iar acest fapt a dus la blocaje in lantul de aprovizionare. Avand aceste exemple concrete, propunem considerarea masurilor necesare pentru a nu repeta aceleasi greseli’’, arata ARILOG.