Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ARMO: Comunicarea Comisiei Europene privind comerțul electronic trebuie urmată de aplicarea urgentă și uniformă a legislației UE pentru protejarea consumatorilor europeni

Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) a salutat publicarea Comisiei Europene referitoare la comerțul electronic sigur și sustenabil. ARMO interpretează această inițiativă ca pe un semnal clar pentru toate statele membre că protejarea Pieței Unice trebuie să fie o prioritate comună. În plus, inițiativa subliniază cât de importantă este aplicarea riguroasă a legislației europene pentru a combate fluxul uriaș de produse ilegale și pentru a elimina avantajele necompetitive ale operatorilor care nu respectă conformitatea cu normele UE, dar continuă să fie activi în Uniune.

Comunicarea Comisiei Europene oferă exemple privind modul în care legislația existentă poate fi aplicată mai eficient pentru a proteja comerțul echitabil și consumatorii europeni. ARMO presupune că această inițiativă ar fi un pas necesar în crearea unui mediu competitiv echitabil și evidențiază urgența punerii în aplicare a măsurilor propuse. Problema concurenței neloiale din partea întreprinderilor din afara UE afectează nu numai sectorul comerțului electronic, ci întregul sector de retail european. Totodată, consideră esențial ca toate statele membre, inclusiv România, să adopte măsuri rapide și ferme pentru a asigura aplicarea riguroasă a legislației și pentru a proteja retaileri europeni.

Așa cum ARMO și alte asociații de retail online și tradițional din UE au subliniat în mod constant în ultimul an, este imperativ ca toate companiile care își desfășoară activitatea în UE să respecte aceleași reguli, indiferent de locul în care sunt stabilite. Aplicarea neuniformă a reglementărilor favorizează concurența inechitabilă și slăbește încrederea în Piața Unică Europeană.

Această inițiativă are, de asemenea, un impact important asupra consumatorilor europeni, care ar trebui să fie conștienți de faptul că beneficiile aparente oferite de comercianții din afara UE sunt însoțite de costuri ascunse. Aceste costuri afectează nu numai afacerile europene, ci și securitatea produselor pe care le cumpără și securitatea datelor personale pe care le împărtășesc cu platformele din afara UE. Protejarea consumatorilor și asigurarea unor standarde ridicate de siguranță și transparență ar trebui să fie o prioritate comună la nivel european.

„Deși recunoaștem eforturile depuse de Comisia Europeană și reflectate în această Comunicare, subliniem și urgența situației cauzate de volumul copleșitor de colete care intră zilnic în UE, făcând extrem de dificilă verificarea ex-post de către autoritățile naționale. Trebuie introduse instrumente care să asigure conformitatea produselor la punctul de plecare, precum și explorarea unui rol mai activ al Comisiei și statelor membre în aplicarea normelor UE și eliminarea avantajelor concurențiale neloiale de care pot beneficia jucătorii non-UE care nu respectă regulile, dar sunt activi în Uniune. Între timp, autoritățile trebuie să aplice cu fermitate legislația actuală a UE pentru a preveni intrarea produselor ilegale pe Piața Unică.”,

a precizat Cristi Movilă, președintele ARMO.

Articole similare

Ad