Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ASF a anuntat tarifele de referinta pentru piata RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat astazi tarifele de referinta pentru politele RCA, conform prevederilor OUG nr. 54/2016 si a normei privind metodologia de calcul a acestora. Tarifele de referinta au caracter orientativ si sunt calculate pe baza datelor cu privire la polite (perioada 2012-2016) si la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asiguratorii autorizati sa practice RCA la data 31.12.2016.
 

Tarifele de referinta sunt structurate în functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica) si de caracteristicile tehnice(capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri) în functie de categoria vehiculului.
Dintre elementele care compun tariful de referinta, cheltuielile de achizitii si administrare ale companiilor de asigurari au fost stabilite la un nivel de 25% din prima de risc de referinta (calculate ca medie între valorile existente în piata la acest moment, cuprinse între 18 si 32%) si includ si cota de 7,2% virata lunar de asiguratori catre ASF. „Goana dupa cota de piata poate determina plata unor comisioane mai mari catre intermediari si implicit cheltuieli mai mari de administrare, dar acest lucru nu trebuie reflectat în pretul politelor. Este treaba fiecarui asigurator cum se organizeaza“, a explicat Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedinte ASF, în cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul Autoritatii. Încarcarea bonus-malus se va face deocamdata dupa sistemul existent, însa ASF are în plan elaborarea unor clase noi B/M, care sa nu mai tina cont doar de frecventa daunelor, conform bazei Cedam, ci si de valoarea acestora.
Este important de subliniat faptul ca tarifele de referinta pentru RCA calculate de ASF pe diferite categorii de vehicule se situeaza sub tarifele de prima maxime impuse în perioada de plafonare, care se încheie pe 18 mai a.c.
Pentru autovehiculele destinate transportului de marfa (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinta este 7.314 lei, cu 3% mai mic fata de tariful de prima maxim stabilit pentru aceasta categorie (7.534 lei). De subliniat ca tariful este calculat pentru un vehicul încadrat în clasa B0.
Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane detinute atat de persoane fizice, cat si juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinta are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai putin decat tariful de prima maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).
Datele statistice utilizate în calculul tarifului de prima de referinta nu arata deviatii semnificative în daunalitate, la nivel de piata, comparativ cu datele statistice din anii anteriori, prin urmare nu exista premise de crestere a tarifelor pentru politele RCA, sustine prim-vicepresedintele ASF.
 
 

Articole similare

Ad