
Linde Material Handling isi extinde portofoliul de solutii automate cu robotii Linde C-Matic, care asigura deplasarea orizontala rapida si eficienta a marfurilor in depozite si hale industriale. Avand capacitati de incarcare de 600, 1.000 si 1.500 de kg, noile echipamente automate, de dimensiuni compacte, ridica si transporta in mod autonom incarcaturi, deplasarea fiind facuta pe baza de coduri QR.
Robotii Linde C-Matic, compacti si foarte manevrabili, sunt adevarate „platforme pe roti”, destinate transportului sarcinilor de 600, 1.000 sau 1.500 kg. Avand aproximativ 1 m lungime si putin sub 1 m latime, noile utilaje necesita putin spatiu pentru deplasare sau pentru manevrele de intoarcere, pe care le pot efectua atat pe loc, cat si cu sarcina preluata, si sunt ideale pentru spatiile inguste de depozitare.
„Comertul online, lipsa continua de personal, cresterea circulatiei marfurilor din depozite si de pe liniile de productie, dar si cerintele de siguranta tot mai mari, pentru a preveni vatamarile corporale si daunele materiale, au determinat companiile sa caute solutii inteligente. In acest context, gama tot mai mare de sisteme automate si autonome este utila in multe aplicatii”, a declarat Philipp Stephan, Product Manager Automation & Intralogistic Solutions.
Incarcarea sarcinii prin intermediul unei mese sau al unui palet
Echipamentele autonome cu platforma pot ridica incarcaturi in doua moduri diferite: fie printr-o masa de transport pe care sunt asezate marfurile si sub care se pozitioneaza robotul, fie prin intermediul unui palet sau un boxpalet metalic din plasa de sarma.
Pozitionat sub centrul mesei, un cod QR asigura faptul ca marfurile transportate nu sunt doar ridicate central si aliniate corect, dar pot fi si identificate cu acuratete, pentru a se urmari traseul lor in depozit. In cazul transportului paletilor, acestia pot fi incarcati direct sau cu ajutorul unei placi adaptoare montate permanent de la o statie de transfer sau de la un transportor cu role.
Manipularea marfurilor este complet automata: Linde C-Matic se deplaseaza intr-un punct de transfer definit si plaseaza suprafata dispozitivului de manipulare a incarcaturii central, sub masa de transport sau sub paletul pozitionat in suportul de transfer. Caruciorul ridica apoi incarcatura si o aduce in zona de depozitare desemnata, cu o viteza de pana la 7,2 km/ora. Navigarea se realizeaza prin intermediul codurilor QR amplasate pe podea intr-un model de grila si citite de camera QR instalata pe echipamentul automat. Robotii de transport primesc informatii despre destinatia aflata la o distanta scurta spre medie de la sistemul de management al depozitului, cum ar fi „Linde Warehouse Navigator”, iar software-ul echipamentului determina traseul optim prin depozit/hala pentru fiecare operatiune individuala de transport.
Un scaner laser asigura detectarea fiabila a obstacolelor in miscare sau stationare. Datorita procesarii informatiilor in timp real, Linde C-Matic isi adapteaza viteza la conditiile curente de trafic si ramane stationar pana cand oamenii si utilajele au parasit zona monitorizata. In plus, echipamentul evita automat obstacolele fixe si emite semnale de avertizare vizuale si acustice atunci cand este necesar. Intrerupatoarele de oprire de urgenta, amplasate pe toate cele patru parti, permit si interventia manuala. Nu in ultimul rand, amortizoarele mecanice montate de jur imprejur protejeaza echipamentul impotriva daunelor cauzate de coliziune.
Gama larga de aplicatii
Cea mai comuna aplicatie pentru Linde C-Matic este transportul pe linia de fabricatie, intre doua puncte. Robotii de transport pot interactiona insa si cu alte echipamente autonome sau automate, cum ar fi stivuitoarele pentru culoare inguste, stivuitoarele cu catarg retractabil sau stivuitoarele de paleti, prin depunerea sau ridicarea marfurilor in puncte de transfer definite. Incarcarea bateriei litiu-ion este controlata de software: daca incarcarea scade sub un nivel definit sau daca, atunci cand nu trebuie efectuata nicio operatiune, C-Matic se deplaseaza la statia de autoincarcare si asteapta acolo urmatoarea sarcina de realizat.