
Autoritățile rutiere spaniole investighează vandalizarea a 7 radare și promit să ia măsuri legale împotriva autorilor.
Vandalizarea radarelor de viteză este clasificată drept infracțiune penală în conformitate cu Codul penal al Spaniei, iar cei responsabili vor face obiectul unor acțiuni în justiție, a promis Direcția Generală a Traficului (DGT). DGT a demarat o anchetă privind vandalizarea a șapte radare pe drumuri convenționale din regiunea Madrid, Castilla-La Mancha, Castilla y León și regiunea Valencia. DGT colaborează cu Garda Civilă pentru a localiza autorii și a iniția acțiuni legale împotriva acestora.
În conformitate cu legislația spaniolă, vandalizarea radarelor de viteză constituie o infracțiune de distrugere a proprietății, astfel cum se prevede la articolele 263-267 din Codul penal. Aceste dispoziții abordează în mod specific acțiunile care cauzează daune proprietății altcuiva, cu scopul de a proteja bunurile publice. Articolul 263 alineatul (2) din Codul penal specifică o formă agravată a infracțiunii, care prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 3 ani și o amendă de la 12 la 24 de luni. Această pedeapsă mai severă se aplică atunci când prejudiciul este cauzat cu intenția de a împiedica acțiunile autorității sau ca represalii împotriva funcționarilor publici sau a persoanelor care joacă un rol în aplicarea legii.
În plus față de acuzațiile penale, persoanele responsabile de vandalism vor trebui să compenseze prejudiciul financiar cauzat. Costul fiecărui radar fix este estimat la 67.000 EUR, în timp ce costul radarelor de secțiune (care monitorizează viteza medie pe o anumită distanță) este de aproximativ 66.000 EUR.
„Aceste acte de vandalism nu numai că dăunează proprietății publice, dar subminează și siguranța rutieră. Scopul principal al radarelor este de a îmbunătăți siguranța rutieră prin monitorizarea și aplicarea limitelor de viteză, iar aceste atacuri amenință direct acest obiectiv”, afirmă DGT. Acesta este motivul pentru care, pentru a preveni noi acte de vandalism, agenții Grupului de trafic al Gărzii Civile și ofițerii de securitate cetățenească vor spori monitorizarea locurilor în care sunt instalate radarele. În aceste puncte au fost instalate camere de supraveghere, conectate direct la centrele de control ale DGT, pentru a detecta eventualele sabotaje și a permite o reacție imediată a patrulelor Gărzii Civile.
Între 10% și 15% din totalul accidentelor rutiere și aproximativ 30% din accidentele mortale sunt cauzate direct de viteza excesivă sau neadecvată, conform Raportului privind siguranța rutieră 2021 publicat de Observatorul European pentru Siguranța Rutieră și Raportului privind gestionarea vitezei al Forumului Internațional de Transport. Rapoartele subliniază importanța gestionării vitezei, care ar trebui să includă supravegherea poliției și controlul automat al vitezei. Utilizarea radarelor și a controalelor de viteză pe secțiuni este o parte esențială a acestei strategii. DGT încurajează utilizarea în continuare a acestor instrumente pentru a îmbunătăți siguranța rutieră pentru toți utilizatorii, inclusiv pentru șoferii străini.