Cetățenii europeni, inclusiv cei români, care intenționează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord trebuie să dețină – începând din 2 aprilie 2025 – o Autorizație Electronică de Călătorie (Electronic Travel Authorisation – ETA). Dintr-o informare oficială primită din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), șoferii profesioniști nu sunt exceptați de la această obligativitate, astfel că obținerea ETA este valabilă și în cazul lor.
Mai trebuie reținut faptul că ETA reprezintă o autorizație prealabilă de călătorie în Marea Britanie, acordată pentru anumite categorii de persoane care nu sunt supuse obligativității deținerii vizei, iar deținerea acesteia nu garantează accesul în această țară, posesorul ETA trebuind să obțină din partea autorităților britanice, la frontieră, permisiunea de intrare.
Obținerea ETA este necesară înaintea efectuării călătoriei în Regatul Unit indiferent de scopul acesteia (vizită, turistic etc.), chiar și pentru tranzitul teritoriului britanic, inclusiv aeroportuar, dacă persoana trece pe la controlul de frontieră.
Cetățenii români care se înscriu într-una dintre categoriile de mai jos NU au nevoie de ETA pentru a intra în Regatul Unit:
- dacă, pe lângă cetățenia română, dețin și cetățenia britanică sau irlandeză și călătoresc în baza pașapoartelor emise de aceste state;
- dacă au statut de rezident settled sau pre-settled prin EU Settlement Scheme;
- dacă dețin o viză pentru Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (de studii, de muncă etc.);
- dacă sunt diplomați acreditați în UK (posesori de vinietă în pașaport).
Transportatorii români care operează pe cale rutieră în Marea Britanie trebuie să se asigure că șoferii autovehiculelor (care nu au statut de rezident sau viză de muncă) dețin ETA înainte de a intra în acest stat.
Autorizația electronică va avea valabilitate 2 ani, putând fi folosită pentru călătorii multiple pe toată această perioadă, dacă titularul călătorește cu documentul de călătorie în baza căruia a făcut aplicația. În eventualitatea expirării acestuia în intervalul de 2 ani, solicitarea de obținere a ETA va trebui refăcută, în baza noului pașaport eliberat.
Începând cu data de 9 aprilie a.c. taxa este în valoare de 16 lire pentru toate categoriile de vârstă (inclusiv minori). Aceasta se va achita la momentul aplicării și nu se va restitui în caz de refuz.
Cea mai rapidă modalitate de obținere a ETA este prin utilizarea unei aplicații online, care poate fi descărcată din App Store (pentru aparate IPhone) sau Google Play (pentru telefoane care utilizează sistemul Android).
Informații furnizate de autoritățile britanice cu privire la ETA, inclusiv link-uri pentru descărcarea aplicației menționate anterior, sunt disponibile aici: https://www.gov.uk/guidance/apply-for-an-electronic-travel-authorisation-eta.