Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Blocaj in porturile franceze si pierderi de zeci de milioane de euro

Franta este paralizata de miscarile sociale fara precedent incepute pe 5 decembrie 2019, iar situatia porturilor este in mod special ingrijoratoare pentru agentii economici din lantul logistic, asa cum se arata intr-un comunicat al FNTR (Federatia Nationala a Transportatorilor Rutieri), in care se exprima si ingrijorarea ca nici macar in aceste conditii cei care ar trebui sa aiba un cuvant de spus nu vorbesc. Operatiunile succesive „porturi moarte“ din ultimele sase saptamani au ruinat eforturile de a relansa transportul maritim, astfel ca, in conditiile in care docherii au da preaviz de greva de 72 de ore incepand de pe 14 ianuarie de la miezul noptii, autoritatile chiar trebuie sa reactioneze propunand masuri concrete de sustinere a acestora, comisionarii de transport fiind in imposibilitatea de a suporta singuri impactul economic al grevei.

Intr-un comunicat adresat pe 13 ianuarie ansamblului de companii maritime care opereaza in porturile franceze si firmelor de intretinere, Eric Hémar, presedintele TLF (Uniunea Firmelor de Transport si Logistica din Franta) si Herbert de Saint Simon, presedintele TLF Overseas, au cerut exonerarea de toate cheltuielile cu stationarea, paza, alimentarea containerelor frigorifice s.a. Comisionarii de transport membri TLF Overseas si clientii lor nu trebuie sa poarte singuri responsabilitatea tuturor cheltuielilor financiare care sunt consecinta grevei, pentru ca s-ar crea un dezechilibru puternic intre agentii economici din domeniu si o pierdere de activitate iremediabila a porturilor franceze. Transportul de marfuri este in pericol, arata Herbert de Saint Simon, deoarece fara porturi nu exista comert exterior. „Porturile sunt inima economiei franceze si de aceea apelez oficial la autoritatile nationale si locale sa deblocheze situatia pentru a asigura libera circulatie a persoanelor si a marfurilor. Guvernul nostru trebui sa se gandeasca urgent la aceasta situatie pentru a nu fi afectata in continuare competitivitatea transportului maritim.“
Si transportatorii rutieri sunt loviti puternic de acest conflict pentru care autoritatile nu au o solutie, in ciuda cererilor repetate pe care le primesc din partea organizatiilor profesionale inca din decembrie. De aceea si reprezentantii FNTR s-au intalnit cu membrii Guvernului acum cateva saptamani pentru a evalua masurile de sustinere a firmelor de transport rutier afectate de miscarile sociale.
Agentii economici care activeaza in lantul logistic vor avea de suferit din cauza acestor blocaje repetate, mai ales comisionarii si transportatorii care stationeaza cu camioanele si soferii imobilizati in porturi din lipsa de marfa.
Pe termen scurt, riscurile sunt ca oamenii sa nu mai aiba de munca in porturile din Franta, companiile sa nu mai faca escala si containerele sa nu mai vina in terminale.
In termeni de impact financiar este vorba de pierderi de zeci de milioane de euro pe zi pentru agentii economici, pierderea de trafic este estimata la 40% pentru portul Fos (Marsilia) si dublu pentru Havre, si in plus si imaginea transportului maritim francez are de suferit.

Articole similare

Ad