Introducerea, pe 1 aprilie, a taxei de drum din Belgia pentru vehiculele mai mari de 3,5 t, a dus la manifestatii de protest si aglomeratii in trafic, deoarece transportatorii din Wallonia au blocat cateva drumuri, la granita dintre Germania si Belgia camioanele au stat si doua ore sa-si instaleze dispozitivul de plata electronica, iar pe A16, la Hazeldonk, s-a format o coada de vehicule grele care aveau nevoie sa cumpere in ultimul moment acest dispozitiv. De aceea parcarile din apropierea tuturor punctelor de trecere a frontierei in aceasta tara au fost pline de camioane.
A doua zi, sambata, circa 50 de camioane grele inmatriculate in Belgia s-au regrupat in Wallonia inca de dimineata in zona fostului punct de trecere a frontierei de la Saint-Aybert, decise sa blocheze intrarea din Franta in Belgia, iar in doua ore coada masura deja 5 km. Aceasta zi nu a fost aleasa la intamplare, deoarece era finalul vacantei scolare din Belgia si numeroase autoturisme se intorceau spre casa.
Blocaje s-au inregistrat si la punctul de plata a taxei din Thun-l’Éveque, pe A2, dar acolo circulatia s-a reluat spre dupa-amiaza, si pe A4.
Federatia Intreprinderilor din Belgia (FEB) este impotriva actiunilor de blocare a drumurilor de catre soferii de camion, aratand ca nu in acest fel se vor rezolva problemele aduse de noua taxa si chemand la dialog, dar subliniind si faptul ca taxa de drum, in forma ei de acum, nu este o idee buna.