Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Carnea de cal, mai mult o problema de frauda decat de pericol pentru consumator

Frauda din industria alimentara nu poate fi considerata un fenomen izolat, ci este mai mult o violare grava a legislatiei internationale pentru un profit mai mare al agentilor economici. Scandalul carnii de cal care a zguduit anul trecut industria alimentara la nivel european a ridicat probleme din cauza fraudei comerciale si a inselarii consumatorului, si mai putin a atentat la sanatatea publica, in conditiile in care carnea de cal este comestibila.
 

O componenta importanta a strategiei UE este reprezentata de programele care vizeaza imbunatatirea informatiilor si a cunostintelor de dezvoltare a sanatatii publice, cresterea capacitatii de a raspunde amenintarilor si promovarea sanatatii si prevenirea anumitor dezastre.
Tomai acestea au fost aspectele subliniate de Eric Marin, adjunctul sefului Directiei Generale de Sanatate si Relatii de consum SANCO, in cadrul editiei de primavara a conferintei ECSLA, care a avut loc la finalul lui februarie la Maastricht. Acesta a mai subliniat ca autoritatile publice din statele membre UE sunt responsabile pentru sanatatea cetatenilor europeni, UE completand numai politicile nationale de sanatate publica pentru a aduce un plus de valoare adaugata.

50.000 t de carne pierdute, ca si increderea consumatorului
In ultimul deceniu, nu doar carnea de cal a reprezentat pentru anumiti operatori economici o tentatie de a insela consumatorul pentru un profit mai mare. In perioada 2003-2004, in anumite produse alimentare care aveau la baza pudra de chilli a fost identificata vopseaua Sudan, iar implicatiile scandalului au mers pana la schimbarea denumirii substantei chimice la cererea autoritatilor din statul cu acelasi nume. In 2007, melamina a fost identificata in hrana pentru animale, iar in 2008 in formula de lapte praf pentru sugari. Tot in 2008 a fost identificat faptul ca a fost comercializat ulei mineral in loc de ulei de floarea soarelui, iar doi ani mai tarziu a fost descoperita dioxina in uleiul tehnic folosit pentru instalatiile de hranire.
2013 a culminat cu identificarea carnii de cal nedeclarate in produse alimentare din carne de vita, ceea ce a dus la scoaterea din uz a 50.000 t de carne. Si numele tarii noastre a fost implicat in acest scandal european, de aici provenind abatoarele care sacrificau animalele.
Din perspectiva consumatorului, conform unui studiu realizat in 2013, ca parte a Programului Cadru 7 al UE pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si activitati demonstrative privind calculul riscului alimentar, scandalul carnii de cal a dus la scaderea increderii in siguranta ingredientelor utilizate pentru anumite preparate.

Articole similare

Ad