Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CDR: „Scaderea TVA este riscanta in contextul fiscal-bugetar actual“

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei considera ca o reducere a cotei de TVA de la 19% la 16% si a cotei de TVA pentru alimente de la 9% la 5%, in contextul fiscal-bugetar actual, ar contribui suplimentar la adancirea dezechilibrelor, de aceasta data prin scaderea incasarilor, dincolo de cresterea cheltuielilor in anul 2020, in linie cu legislatia deja adoptata.

Fata de aceasta situatie cunoscuta si dezbatuta in Parlament si in spatiul public, este surprinzator ca propunerea de reducere a cotei de TVA a primit aviz favorabil de la Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, informeaza comunicatul transmis. Aceasta, in pofida unui aviz deja negativ primit de aceasta initiativa legislativa din partea Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare, motivat de „impactul negativ asupra veniturilor din TVA, estimat la minus 8,1 miliarde de lei pentru 2020. Totodata, extinderea adoptarii cotei reduse de TVA de 5% ar produce un impact negativ estimat la minus 3,7 miliarde de lei pentru anul 2020“.
CDR este de parere ca promovarea spontana a unor masuri care ulterior sunt abrogate, amanate sau modificate fiindca nu tin cont de realitatile economice are ca efect vulnerabilizarea economiei Romaniei.
„Nu putem repeta experienta nefasta a Ordonantei 114 fara ca cei care cresc nivelul de risc pentru economia romaneasca sa nu isi asume nicio raspundere. Avizul favorabil dat de Comisia buget-finante a Camerei Deputatilor privind reducerea cotei de TVA arata ca logica economica este sacrificata din motive electorale. Ar fi normal sa existe o asumare publica si explicarea logicii acestui vot din partea celor in cauza. CDR s-a exprimat mereu impotriva unor schimbari de taxe si impozite aprobate in ultimele zile ale anului fara niciun fel de analiza de impact“, a transmis CDR.

Articole similare

Ad