Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În iunie 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a comunicat contribuabililor 1.330 de notificări, pentru creșterea conformării voluntare la declarare, după cum urmează:

De asemenea, s-au desfășurat 4.201 de acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare), fiind înregistrată o creștere cu 26,73%, comparativ cu perioada similară a 2023, când au fost finalizate de 3.315 acțiuni de control fiscal.

Prin acțiunile de control fiscal au fost stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 281.964.530 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată cu suma de 65.844.206 lei.
Au avut loc și 1.783 de controale antifraudă, prin care au fost estimate implicații fiscale în valoare de 165.902.853 lei, respectiv au fost aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscări) în valoare de 18.210.144 lei, în creștere cu 87,62% comparativ cu perioada similară a anului trecut, când au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 9.705.635 lei.

În iunie 2024, 69,30% din obligațiile fiscale suplimentare urmare a acțiunilor de inspecție fiscală au fost stabilite la contribuabili care și-au desfășurat activitatea în următoarele activități din economia națională: transport și depozitare (34,80%), comerț cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (20,32%) și industria prelucrătoare (14,18%).

Peste 68% din cuantumul obligațiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspecție fiscală au fost în contul taxei pe valoarea adăugată, ceea ce confirmă angajamentul administrației fiscale pentru reducerea decalajului de TVA.

„Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat. Odată cu instrumentele digitale pe care le calibrăm mai bine de la lună la lună, selecția pentru inspecții fiscale s-a mutat deja în sfera algoritmilor analizei de risc. Deși la nivel global, în prima jumătate a anului numărul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sancțiuni, ceea ce ne arată o creștere a nivelului de eficiență. Cel mai important aspect este că digitalizarea ne permite să protejăm și să respectăm contribuabilii onești, permițându-le să își desfășoare activitatea fără intervenții inutile din partea autorităților fiscale”, a transmis ministrul Marcel Boloș. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) urmărește, pe de o parte, încurajarea creșterii conformării voluntare a contribuabililor și, pe de altă parte, prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Pentru armonizarea procedurilor de control fiscal cu tendințele internaționale, activitatea de control este ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformării la declarare. Tocmai de aceea, strategia ANAF a formelor și acțiunilor de control fiscal este una progresivă, se arată într-un comunicat al instituției.

De la 1 ianuarie intră în vigoare noi norme de transparență care vor ajuta statele membre ale UE să combată frauda privind taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Noile norme vor pune la dispoziția administrațiilor fiscale din statele membre ale UE informații privind plățile, permițându-le să detecteze mai ușor fraudele în materie de TVA, cu un accent special pe comerțul electronic, care este deosebit de predispus la nerespectarea și fraudarea TVA. Aceasta, la rândul său, creează găuri în veniturile fiscale care finanțează servicii publice vitale.

De exemplu, unii vânzători online care nu au o prezență fizică într-un stat membru al UE vând bunuri și servicii consumatorilor din UE fără a se înregistra în scopuri de TVA pe teritoriul UE sau declarând o valoare mai mică decât cea reală a vânzărilor lor online. Prin urmare, statele membre au nevoie de instrumente consolidate pentru a detecta și a pune capăt acestui comportament ilegal.

Noul sistem valorifică rolul-cheie jucat de prestatorii de servicii de plată (PSP), cum ar fi băncile, instituțiile emitente de monedă electronică, instituțiile de plată și serviciile de virament poștal, care, împreună, gestionează peste 90% din achizițiile online din UE.

De la 1 ianuarie, acești PSP vor trebui să monitorizeze beneficiarii plăților transfrontaliere și, de la 1 aprilie, să transmită administrațiilor statelor membre ale UE informații despre cei care primesc mai mult de 25 de plăți transfrontaliere pe trimestru. Aceste informații vor fi apoi centralizate într-o nouă bază de date europeană dezvoltată de Comisia Europeană, Sistemul electronic central de informații privind plățile (CESOP), unde vor fi stocate, agregate și verificate încrucișat cu alte date.

Toate informațiile din CESOP vor fi apoi puse la dispoziția statelor membre prin intermediul Eurofisc, rețeaua UE de specialiști în combaterea fraudei în domeniul TVA, lansată în 2010. Astfel, statelor membre le va fi mult mai ușor să analizeze datele și să identifice vânzătorii online care nu își respectă obligațiile în materie de TVA, inclusiv întreprinderile care nu sunt situate în UE. Funcționarii de legătură Eurofisc sunt, de asemenea, împuterniciți să ia măsurile corespunzătoare la nivel național, cum ar fi să procedeze la solicitări de informații, audituri sau la anularea înregistrării numerelor de TVA. Dispoziții similare sunt deja în vigoare în unele state membre și în alte țări și au avut un efect tangibil în combaterea fraudei în sectorul comerțului electronic.