Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ČESMAD Bohemia solicită revizuirea fundamentală și fără întârziere a Pactului Verde

Comisia Europeană pare să insiste ca firmele de transport să cumpere vehicule cu emisii zero, electrice sau pe hidrogen, când înnoiesc flotele actuale, indiferent dacă le pot folosi sau nu economic, așa cum reiese dintr-o discuție recentă la nivel înalt privind viitorul industriei auto din UE, despre care informează asociația transportatorilor cehi ČESMAD Bohemia.

Dar aceasta amintește ceea ce spun și alți operatori sau alte asociații profesionale: că vehiculele electrice au încă limitări, mai ales în transportul greu de marfă, iar prețul lor ridicat și prețul energiei electrice sunt și ele o problemă, în timp ce tehnologia pe hidrogen nu este încă disponibilă.

În aceste condiții, ČESMAD Bohemia este de părere că obligația de a trece la vehicule cu emisii zero ar fi o încălcare fundamentală a principiilor pe care se bazează afacerile private, câtă vreme un antreprenor este responsabil pentru economia și sustenabilitatea companiei și trebuie să decidă asupra investițiilor, pe baza condițiilor pieței și a propriilor considerente. „Deci dacă ar fi impuse cote de achiziție obligatorii asta ar provoca doar instabilitate suplimentară pe piață și foarte probabil ar face ca flota să ajungă învechită, deoarece transportatorii ar amâna investițiile în noi vehicule.“

De aceea asociația s-a adresat ministrului ceh al Transporturilor cu solicitarea ca Cehia să respingă propunerea Comisiei și să devină parte activă a coaliției de state care nu sunt de acord cu ea.

ČESMAD Bohemia este de părere că, dată fiind noua compoziție a Parlamentului European, există o oportunitate de a abandona unele elemente ale Pactului Verde sau de a le corecta fundamental și de a nu reduce și mai mult competitivitatea firmelor de transport și că limitele emisiilor de CO2 pentru vehiculele grele par nerealiste, deoarece ponderea vehiculelor cu emisii zero în vânzări va crește brusc la intervale de cinci ani. Asociația mai crede că în loc de amenințări cu amenzi mari pentru neîndeplinirea obiectivelor stabilite ar trebui încurajată dezvoltarea de noi tehnologii și că atunci când caracteristicile vehiculelor cu emisii zero vor satisface nevoile pieței va exista o cerere naturală.

Penalizarea transportului tradițional nu face decât să îl facă tot mai scump și să încetinească economia europeană, de aceea asociația cehă respinge și introducerea certificatelor de emisii ETS 2, care ar trebui să se reflecte în prețurile motorinei și benzinei în doi ani, crescându-le cu 2-3 coroane/l sau chiar mai mult (o coroană este echivalentul a aproximativ 0,1987 de lei).

Asociația cehă mai este de părere că unele măsuri actuale trebuie simplificate, câtă vreme sistemul actual de clasificare a vehiculelor în vederea plătirii taxelor de drum este foarte complex și uneori ilogic. De exemplu, alegerea anvelopelor joacă un rol important în calculul conform instrumentului VECTO. Dar, în timp ce rezultatul este îmbunătățit de pneurile cu rezistență mai mică la rulare, deci cu o bandă de rulare mai puțin adâncă și cu o durată de viață semnificativ mai scurtă, se realizează economii mici din taxele de drum și cresc mult costurile de operare. „Calculele complexe pot arăta bine în birouri, dar sunt foarte scumpe și nepotrivite în practică. O sperietoare birocratică similară este sistemul de raportare ESG, care obligă companiile să monitorizeze și să raporteze sute de detalii despre operațiuni, ca și cum ar anticipa că ele însele nu sunt suficient de conștiente. Raportarea ESG ar trebui abolită sau limitată fundamental, astfel încât companiile să nu plătească mulți specialiști și costuri administrative pentru a le gestiona. De aceea, facem apel la politicienii de acasă și de la Bruxelles să facă presiuni pentru o revizuire fundamentală și fără întârziere a Pactului Verde. Nu este nevoie să punem la îndoială obiectivul, dar este necesar să regândim calendarul și pașii ce trebuie făcuți pentru a-l atinge, folosind experiența din ultimii ani, în ceea ce privește practicile de afaceri și menținerea competitivității Europei în lume.“

Articole similare

Ad