Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CFR Infrastructură va achiziţiona noi trenuri de lucru din fonduri europene

Guvernul României a aprobat un memorandum inițiat de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) cu privire la achiziția de “Sisteme de trenuri de lucru pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii feroviare” în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

În prezent, din cauza lipsei unei finanțări constante (de-a lungul ultimilor ani) pentru execuția lucrărilor de întreținere și de reparație capitală a infrastructurii feroviare, peste 70% din liniile curente şi directe au nevoie de reparaţii capitale, iar viteza medie tehnică de circulaţie actuală pe reţeaua CFR este 69,04 km/oră, care reprezintă circa 80% din viteza proiectată a reţelei, se arată într-un comunicat de presă al MTI.

Ritmul actual de execuție a lucrărilor de refacţie reprezintă cumulat 1% din lungimea rețelei scadente de refacție (9.829 km).

Prin achiziția componentelor sistemelor de trenuri de lucru va fi sprijinit programul de modernizare a infrastructurii feroviare, cu accent pe reînnoirea liniilor curente şi directe (refacţie), având beneficii imediate în ceea ce privește creșterea performanțelor infrastructurii feroviare, a competitivităţii serviciilor de transport feroviar de călători şi marfă.

Astfel, prin efectuarea lucrărilor de reparație a suprastructurii căii ferate cu refacerea substratului acesteia, viteza de circulație poate crește la peste 140 km/oră, iar în cazul lucrărilor de reînnoire fără refacerea substratului căii va se putea circula cu o viteză de până la 140 km/oră, care este și viteza proiectată a liniilor.

Pentru realizarea acestei achiziții se au în vedere următoarele termene orientative:

  • pregătirea documentației de achiziție publică și publicarea anunțului în iulie 2021;
  • derularea procedurii de achiziție publică și desemnare câștigătorului în august 2021-ianuarie 2022;
  • semnarea contractului/contractelor sectorial/e de livrare în februarie 2022;
  • livrarea sistemelor complete de trenuri de lucru în maximum 36 luni de la contractare.

În urma realizării achiziției acestor sisteme – a căror valoare totală estimată este de 200 de milioane de euro – CFR Infrastructură estimează că va realiza anual 150 de km de refacție a suprastructurii căii cu refacerea substratului căii ferate şi 450 de km refacție suprastructura căii fără refacerea substratului căii ferate.

Astfel, lungimea totală de rețea care se va reabilita și refacționa anual poate fi de circa 600 km linie simplă.

Articole similare

Ad