Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Circa 190.000 mp de centre comerciale vor fi livrati in 2019

Stocul modern de spatii destinate centrelor comerciale a atins 2,1 milioane m2, dintre care 38% se afla in Bucuresti, iar 62% este localizat in orasele regionale. In 2019, este asteptata livrarea a circa 190.000 m2 de centre comerciale, iar 18% din proiectele aflate in constructie sunt extensii, aceasta fiind una dintre tendintele majore ale pietei, arata un raport CBRE.

Cererea este in crestere, iar cele mai solicitate centre comerciale din Bucuresti si din tara sunt ocupate integral, avand liste de asteptare pentru chiriasii care nu au mai gasit spatii libere. „In 2018, pe piata locala si-au facut intrarea 24 de marci noi, dintre care 79% au ales spatii in centre comerciale. Acesta ramane formatul de retail preferat atat de chiriasi, cat si de clienti, chiar daca asistam la o dezvoltare accelerata a comertului electronic”, a declarat Carmen Ravon, Head of Retail Leasing al CBRE Romania. Centrele comerciale analizate de CBRE sunt situate in Bucuresti si in orasele regionale si au inregistrat o crestere a traficului de 3,2% de la an la an si o majorare a valorii medii a cosului de cumparaturi de 2,3%. Masurarea cosului mediu nu s-a facut pe baza tranzactiilor propriu-zise, ci luand in calcul traficul, adica numarul de oameni care au tranzitat centrul comercial in perioada de referinta. Astfel, a fost monitorizata tendinta, mai degraba decat nivelul efectiv al cheltuielilor.
In functie de dimensiunea centrelor comerciale, acestea au fost clasate ca: centre comerciale traditionale mici, cu o suprafata totala inchiriabila ce variaza intre 5.000 m2 si 19.999 m2, care reprezinta 34% din totalul centrelor analizate; centre comerciale traditionale medii care se incadreaza intre 20.000 m2 GLA si 39.999 m2 GLA si au o pondere de 33% si centre comerciale traditionale mari, care se gasesc in intervalul 40.000 – 79.999 m2 GLA si reprezinta 33% din ansamblul centrelor comerciale cuprinse in raportul CBRE. Evolutia pozitiva a pietei centrelor comerciale se reflecta si in cifrele de afaceri realizate. Astfel, cifra totala medie este de 10 milioane euro, in crestere cu 5,5% fata de anul anterior. Jucatorii consacrati au raportat usoare cresteri ale veniturilor, in timp ce proiectele regionale au avut mici scaderi, pe fondul dezvoltarii comertului electronic. Chiria medie a fost estimata la 27 euro/m2/luna. In estimarea acestei valori, nu au fost luate in calcul si chiriile platite de supermarketuri, hypermarketuri, magazine de tip DYI, cinematografe si sali de bowling.

Articole similare

Ad