Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CNR: Utilitarele s-au scumpit în medie cu 8-10% în 2021, iar tendința continuă în 2022

Studiul realizat recent de CNR (Comitetul Național Rutier din Franța) referitor la costurile de transport pe 2021 și estimările pentru 2022 arată că, din cauza frecvenței relativ scăzute a achizițiilor de vehicule (în comparație cu alte produse consumate de transportatori), statisticile referitoare la prețurilor vehiculelor integrează cu întârziere modificările bruște ale acestora. Așa s-a întâmplat și în 2021 cu utilitarele, care s-au scumpit doar cu 2,1-2,3% conform statisticilor oficiale, dar conform experților de pe piață cu mult mai mult. Pentru unii producători și unele modele, creșterea a fost și de 2% pe trimestru, adică 8-10% pe an.

Un alt factor care perturbă observarea prețurilor este decalajul dintre data comenzii și data livrării vehiculelor. În aceste condiții, CNR reține pentru calculele sale o creștere de 8% în 2021 Creșterea se în calcul prin ratele anuale de reînnoire a echipamentelor, care sunt de 17% pentru tractoare și de 9% pentru semiremorci. Asigurările s-au scumpit în 2021 cu 0,6%, iar finanțarea a continuat să fie ieftină în Franța.

Pentru 2022 se așteaptă o nouă creștere de 10% a prețurilor vehiculelor, dobânzile bancare vor rămâne neschimbate, iar asigurările se vor scumpi cu 1,5%.

Articole similare

Ad