Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeana propune culoare unice si derogare pentru soferii de camion

Comisia Europeana a prezentat ieri, 16 martie, o serie de recomandari in contextul inchiderii granitelor in Europa din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Comisia recomanda exceptarea soferilor de la masurile de autoizolare si crearea unor culoare unice de transport de marfa si ridicarea restrictiilor pe weekend.
Exact cum revista Tranzit a anuntat in urma cu cateva zile, prin vocea comisarului de transport Adina Valean, Comisia Europeana a iesit acum public cu mai multe recomandari pentru statele membre. Ele sunt impartite pe mai multe segmente, inclusiv transport si logistica. Comisia spune ca libera circulatie a marfurilor este cruciala pentru a mentine disponibilitatea marfurilor, in special pentru bunurile esentiale, cum ar fi livrarile de hrana, inclusiv animale, echipamentele medicale si de protectie vitale. Comisia mai spune ca masurile de control luate la granite de statele membre nu ar trebui sa provoace perturbari grave ale lanturilor de aprovizionare, ale serviciilor esentiale de interes general si ale economiilor nationale si ale economiei UE in ansamblu. „Statele membre ar trebui sa desemneze benzile prioritare pentru transportul de marfa“, se arata in recomandari. In aceeasi nota, trebuie permisa deplasarea profesionala, inclusiv cea a pilotilor de avion si a soferilor profesionisti, totul pentru a asigura circulatia adecvata a marfurilor. De asemenea, in document se mai arata ca marfurilor care circula legal pe teritoriul UE nu trebuie sa li se impuna certificari suplimentare. De mentionat ca in conformitate cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor nu exista nici o dovada ca mancarea este o sursa de transmitere a COVID-19.
Recomandarile se vor discuta maine, 18 martie, in consiliul de ministri convocat de Adina Valean, care se va intalni prin videoconferinta pentru a discuta ce se poate face mai ales in privinta acelor culoare protejate pentru transportul de marfa. 

Document

Articole similare

Ad