Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană trece la amenințări pentru neaplicarea Pachetului Mobilitate

Comisia Europeană amenință statele membre ale UE cu acțiuni în justiție în cazul în care noile norme din pachetul privind mobilitatea, care au intrat în vigoare la 2 februarie, nu vor fi respectate. Într-o scrisoare adresată guvernelor, Comisia afirmă că nu a primit încă nicio informație de la mai multe state membre cu privire la punerea în aplicare a inovațiilor. Cu toate acestea, pentru ca reglementările să fie eficiente, ele trebuie să fie respectate de toate statele membre, subliniază Comisia Europeană în scrisoarea sa.

În esență, este vorba despre regulile de detașare a șoferilor de camion într-o țară din UE. Începând cu 2 februarie, noile norme se aplică atât curselor individuale, cât și detașărilor permanente. Comisia Europeană se plânge că nu a primit încă confirmarea din partea tuturor statelor membre că noile reglementări au fost implementate în legislația națională, fără a nominaliza țările care nu au implementat încă legislația europeană.

Pe de altă parte, Comisia subliniază că a dezvoltat și a pus la dispoziție sisteme electronice pentru a pune în practică noile norme. Autoritățile au la dispoziție un sistem de control pentru monitorizarea activităților societăților străine. Pentru companiile de transport, există un sistem de raportare care permite înregistrarea în țările de origine a activităților șoferilor în alte țări ale UE. Aceste sisteme nu sunt încă utilizate de toate țările.

Scrisoarea precizează clar că nerespectarea noilor norme constituie o încălcare a legislației UE. Dacă este necesar, Comisia Europeană este pregătită să inițieze o procedură de încălcare a dreptului comunitar. Scrisoarea este semnată de șeful Direcției Generale Mobilitate și Transport din cadrul Comisiei Europene, Henrik Hololei.

Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) salută atenționarea Comisiei Europene. Faptul că unele state membre nu au pus în aplicare noile norme și că sistemele de raportare nu sunt utilizate duce la incertitudini atât la nivel juridic, cât și operațional și financiar, scrie IRU într-o declarație. Acest lucru este contraproductiv atât pentru companii, cât și pentru șoferii de camion.

Articole similare

Ad