Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Companiile din Romania sustin reorganizarea ANAF, dar 92% spun ca nu au suficiente informatii despre acest proces

40% dintre companiile chestionate de PwC Romania sustin ca initiativa reorganizarii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) este absolut necesara, iar 48%  dintre respondenti sustin procesul, dar spun ca are nevoie de anumite ajutari. Sondajul a aratat de asemenea ca 92% dintre respondenti nu au suficiente informatii despre detaliile acestei reorganizari.
 

Sondajul, care a fost prezentat in cadrul unei conferinte de taxe organizata de PwC Romania, a fost derulat in perioada octombrie-noiembrie 2013 si se bazeaza pe raspunsurile a mai mult de 30 de manageri financiari de la companii de top din Romania.
„Mediul de afaceri din Romania intelege nevoia de reorganizare a ANAF pentru a putea imbunatati gradul de colectare, a combate evaziunea fiscala si pentru a fi mai deschis fata de nevoile contribuabililor onesti. Pe de alta parte, este nevoie de imbunatatirea comunicarii la nivelul autoritatilor fiscale pentru ca foarte multi contribuabili se plang ca nu au suficiente informatii despre acest proces”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Aproape toti managerii financiari (96%) au aratat ca autoritatile fiscale ar trebui sa aiba drept obiectiv central combaterea evaziunii fiscale, iar trei sferturi dintre respondenti au subliniat nevoia informatizarii procesului de depunere a declaratiilor fiscale si de plata a taxelor. Un procent semnificativ (25%) dintre cei chestionati au indicat de asemenea ca autoritatile fiscale ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea pregatirii profesionale a inspectorilor fiscali.
„Contribuabilii onesti se asteapta ca statul sa combata evaziunea fiscala de o maniera hotarata pentru a elimina competitia fiscala neloiala. Dar vor de asemenea ca autoritatile fiscale sa actioneze ca niste parteneri, angajandu-se intr-un dialog constant cu contribuabilii, in interesul tuturor partilor interesate. Respondentii au subliniat si cateva mari probleme cu care se confrunta ANAF: concentrarea inspectiilor fiscale pe aspectele de forma ale tranzactiei, nu pe cele de substanta, lipsa de transparenta in metodologia aplicata pentru inspectiile fiscale sau lipsa de consecventa in interpretarea si aplicarea legislatiei fiscale”, a conchis Mihaela Mitroi.

Articole similare

Ad