Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Companiile germane interesate să intre pe piața din Republica Moldova

20 de reprezentanți ale unor companii germane și o delegație de oficiali guvernamentali din Republica Moldova, condusă de premierul Dorin Recean, s-au întâlnit la sediul Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România) pentru discuții elaborate în vederea unei noi oportunități de colaborare.

În timp ce unele companii germane au deja afaceri în Republica Moldova și își doresc o eventuală extindere, altele văd potențial de dezvoltare și își propun să intre pe această piață.

Din partea Germaniei au participat companii din diferite domenii, precum cercetare-dezvoltare, educație, farma și agricultură, consultanță și inginerie, automotive, ambalaje și reciclare, construcții, alimentație, servicii de salubrizare și reciclare, gaz, energie, echipamente medicale și turism. Totodată, delegația Republicii Moldovei a fost alcătuită de Dumitru Alaiba, vicepremierul și ministru al Economiei, Dezvoltării și Digitalizării, Lilia Dabija, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării, Artur Mija, secretarul general al Guvernului, Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România, alături de alți secretari de stat și consilieri guvernamentali.

Directorul general AHK România, Sebastian Metz a menționat că vor stabili în vara acestui an o vizită la Chișinău cu reprezentanții companiilor germane interesate.

„AHK România colaborează de mai mulți ani cu mediul de afaceri și cu administrația din Moldova, dar din 2020 are un mandat oficial de a consolida comerțul trilateral dintre Germania, România și Republica Moldova. Avantajul nostru constă în faptul că avem o comunitate de afaceri puternică româno-germană alcătuită din 600 de companii membre, pe care dorim să o punem în valoare prin integrarea Republicii Moldova în activitățile noastre. Prin întâlnirea de azi putem spune că am făcut încă un pas pentru întărirea parteneriatului cu Republica Moldova.”,

a declarat Sebastian Metz, Directorul general al AHK România.

La rândul său, prim-ministrul al Republicii Moldovei a precizat că susține mediul de afaceri, datorită faptului că acesta aduce prosperitate, chiar și guvernul se concentrează pe chestiuni economice. De asemenea, oficialul a dat asigurări că provocările legate de securitatea Republicii în contextul complicat al agresiunii rusești în regiune pot fi controlate.

Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că sunt în curs de implementare alte măsuri de sprijin al mediului de afaceri, precum integrarea piețelor de capital din Moldova cu cele din România, ceea ce va permite companiilor să acceseze finanțări și din România, unde piețele de capital au instrumente mai sofisticate de finanțare. Guvernul de la Chișinău va pregăti forța de muncă punând accent pe formarea de ingineri, IT-ști și alte specializări, precum și pe educația profesională duală, după modelul german. Câteva măsuri luate în vedere de guvernul de la Chișinău sunt restructurare instituțiilor publice pentru a le pregăti pentru o viitoare aderare la UE, digitalizarea acestora împreună cu cea a sectorului de business în colaborare cu autoritățile de la București, acordarea de subvenții IMM-urilor pentru activități de cercetare aplicată în industrie care le va permite aplicarea la programul de finanțare Horizon Europe.

„Suntem conștienți că suntem afectați de războiul din Ucraina și noi credem că ucrainienii ne protejează pe noi, Europa și întreg sistemul democratic de valori care ne permite să fim liberi, să investim și să producem prosperitate, dar provocările legate de securitate sunt sub control”,

a explicat Dorin Recean, prim-ministru al Republicii Moldova.

În cadrul discuțiilor, a fost apreciat potențialul de dezvoltare al Republicii Moldovei, precum și așteptările și nevoile business-ul pe care le-ar putea majora. Totodată, se vor lua măsuri legate de securitate și dorința ca oficialii moldoveni să colaboreze explicit și direct cu mediul de afaceri despre cum pot asigura securitatea oamenilor și a afacerilor în contextul conflictului din regiune. Alte necesități ale companiilor au fost legate de procedurile vamale, de timpul lung de așteptare la frontiere sau de diverse sisteme de taxare.

În Republica Moldova sunt deja 140 de companii cu capital german prezente, anul trecut volumul schimburilor comerciale fiind în creștere cu 16,5% față de anul precedent, ajungând la 830 de milioane de euro.

Articole similare

Ad