Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Constructiile, in vizor

Cautate parca mai des de inspectorii de munca decat cele din alte domenii, firmele de constructii sunt vizate in permanenta de controale punctuale sau campanii la nivel national ce urmaresc in special respectarea securitatii si sanatatii in munca. Insa nu este neglijata nici depistarea muncii la negru, mai ales ca, incepand cu mai 2011, legislatia s-a inasprit, iar amenzile au fost majorate.
 

Anul trecut, in cadrul „Campaniei nationale privind verificarea cerintelor minime de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca a echipamentelor specifice domeniilor constructiilor de cladiri si a lucrarilor speciale de constructii“, s-au facut 3.786 de controale, insotite de 6.382 de sanctiuni si 631 de amenzi in valoare de aproape trei milioane de lei.
In prima jumatate a lui 2013, in cadrul „Actiunii numarul 9 privind verificarea cerintelor minime de securitate si sanatate pentru utilizarea echipamentelor specifice domeniilor constructiilor de cladiri si a lucrarilor speciale de constructii“, Inspectoratele Teritoriale de Munca au efectuat 991 de controale si au aplicat 1.440 de sanctiuni si 208 amenzi in valoare de 942.000 de lei.
Printre neregulile cel mai des intalnite mentionam nerealizarea de catre angajatori a evaluarii riscurilor pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, neintocmirea planului de securitate si sanatate in munca pe santierele temporare sau mobile, folosirea necorespunzatoare a schelelor si scarilor, lipsa amenajarilor si dotarilor locului de munca pentru prevenirea caderilor in gol si a altor pericole si neasigurarea masurilor de protectie a lucratorilor impotriva prabusirii malurilor. In plus, s-a constatat utilizarea instalatiilor de ridicat nesupuse controalelor periodice, executarea lucrarilor de demolare fara a avea proceduri corespunzatoare si fara asigurarea supravegherii acestora de catre persoane competente, executarea lucrarilor de sapaturi fara proiecte de consolidari de maluri si executarea lucrarilor de sapaturi fara utilizarea echipamentelor de munca specializate pentru eliminarea riscului de prabusire a malurilor. „Toate aceste abateri sunt grave in masura in care pot genera vatamari ale lucratorilor sau chiar decesul acestora“, au punctat reprezentantii Ministerului Muncii.

Munca la negru, vanata de inspectori
In toate domeniile, dar mai ales in cel al constructiilor, depistarea cazurilor de munca nedeclarata reprezinta unul dintre obiectivele principale ale Inspectiei Muncii. …

Articole similare