Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Consumul de motorină a crescut în 2024; la fel și acciza

Consumul de motorină la pompă a crescut la nivel național cu aproape nouă procente în intervalul ianuarie-aprilie 2024 față de perioada similară a anului trecut. Acest lucru se datorează în special pieței captive, pentru că cele două creșteri succesive ale accizelor la combustibili sunt foarte descurajante, în ciuda adoptării de către Guvern a Hotărârii nr. 153/2024, prin care transportatorii de marfă și de pasageri pot accesa o restituire a 20 de bani/litru din acciză.          

Indicele brut al producției industriale a crescut cu 0,8% în intervalul ianuarie-aprilie 2024 față de perioada similară a anului trecut, datorită creșterii înregistrate de industria prelucrătoare (+1,9%), se arată în cel mai recent raport al Institutului Național de Statistică (INS). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă au scăzut cu 5,3%, respectiv 0,5%, în timp ce pe marile grupe industriale producția a crescut: în industria bunurilor intermediare (+6,3%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+4,4%) și industria bunurilor de capital (+0,2%); a scăzut însă în industria energetică (-5,0%) și industria bunurilor de uz curent (-2,0%).

În aceeași perioadă de referință, indicele valoric al cifrei de afaceri totale (piața internă și piața externă) a unităților industriale a crescut cu 7,1%, tot ca efect al creșterii industriei prelucrătoare (+8,2%).

În ceea ce privește consumul de carburant la pompă, din informațiile INS, consumul de motorină a crescut în primele patru luni ale anului. Mai exact, este vorba despre un volum total de 1.840.610,5 mii litri de motorină alimentați în intervalul ianuarie-aprilie 2024, față de 1.689.767 mii litri în ianuarie-aprilie 2023. Desigur, INS nu prezintă și o diferențiere între consumul persoanelor fizice și juridice, dar creșterea este evidentă.

Este adevărat că scumpirea în două etape a accizei la motorină ar putea schimba pe termen lung politica de achiziție de carburant pentru acei utilizatori care au posibilitatea să alimenteze din alte țări, mai ales că sumele nu sunt deloc de neglijat – vorbim de o creștere a accizei la motorină după 1 ianuarie 2024 de la 1.623,81 lei/1.000 l (cât era în 2023) la 1.850 lei/1.000 l, iar de la 1 iulie 2024, la 2.183,85 lei/1.000 l.

Transportatorii pot recupera 20 de bani/l din acciza la carburant

Tocmai pentru a mai atenua din efectul scumpirii, Guvernul a adoptat HG nr. 153/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat, prin care s-a aprobat inițial restituirea a 13 bani/litru de motorină achiziționată, suma fiind majorată recent la 20 de bani/litru. Astfel, bugetul aprobat inițial în februarie a.c., de 180 de milioane de lei, a fost majorat, Guvernul punând la bătaie 300 de milioane de lei suplimentar pentru ajutorul de stat privind acciza și pentru alte facilități.

Foarte important, potrivit Hotărârii publicate în Monitorul Oficial pe 11 iulie 2024, prevederea creșterii sumei restituite la 20 de bani/l se aplică tuturor cererilor de compensare, în condițiile în care dosarele aferente primului trimestru și depuse la Autoritatea Rutieră Română erau încă în curs de analiză la data intrării în vigoare a hotărârii.

Amintim că măsura vizează un număr de aproximativ 4.000 de operatori economici licențiați în România, care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost și transport de persoane.

Sunt eligibili pentru compensarea creșterii accizei la motorină operatorii economici care îndeplinesc cumulativ, la momentul depunerii cererii de compensare a creșterii accizei la motorină, următoarele condiții:

  • a) dețin licență comunitară eliberată în România;
  • b) dețin cel puțin un vehicul eligibil;
  • c) nu sunt declarați inactivi potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerțului, potrivit legii;
  • d) nu beneficiază de alte compensații pentru activitatea de transport desfășurată cu vehiculele eligibile, cu excepția celor care efectuează transport public local de persoane;
  • e) nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare;
  • f) alimentează vehiculele eligibile de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici înregistrați potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în calitate de comercianți en détail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori stațiile de distribuție anterior menționate, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emițător/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu deținute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care dețin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuție.

Operatorii economici pot depune la Autoritatea Rutieră Română cereri de compensare a creșterii accizei la motorină pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat. De asemenea, se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile deținute în cursul trimestrului pentru care se solicită compensarea, în baza unei cereri de compensare.

Articole similare