Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Controale pentru șoferii de camion în toată Europa. S-au controlat și respectarea detașării și a regulilor privind cabotajul.

Săptămâna de control “Truck&Bus” derulată de Rețeaua europeană de poliție rutieră (ROADPOL)  și Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) în toată Europa s-a între 7 și 13 februarie a mobilizat efective importante de inspectori de control din toată Europa. În paralel cu controalele inter-țări, derulate de ELA, majoritatea țărilor au organizat și activități de control la nivel national.

Acțiunea comună ROADPOL și ELA s-a derulat în Belgia, Bulgaria, Croația, Germania, Lituania, Olanda și Portugalia. Au fost verificate 184 de vehicule, au fost descoperite peste 120 de suspiciuni de nereguli și au fost implicați aproape 200 de inspectori. Siguranța pe drumurile europene a fost în centrul atenției, inclusiv condițiile de muncă ale șoferilor. ELA și ROADPOL au facilitat cooperarea dintre autoritățile statelor member – cele din cadrul inspectoratelor de muncă, de securitate socială și de transport, al birourilor vamale și al poliției.

Inspecțiile s-au axat în principal pe verificarea respectării tahografului și a normelor privind timpii de conducere și de odihnă, încălcările legate de securitatea încărcăturii, excesul de viteză, deficiențele tehnice și conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Pe lângă faptul că și-a trimis la fața locului proprii ofițeri de legătură și experți naționali, ELA a coordonat și a sprijinit participarea observatorilor din Cipru, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Spania și Slovacia la inspecțiile rutiere din Germania, Belgia, Croația și Portugalia. Această cooperare strânsă la fața locului permite schimbul de experiențe și de practici de aplicare a legii din diferite țări, ceea ce este esențial, în special acum, când se aplică noua legislație privind transportul rutier. De asemenea, contribuie la stabilirea de contacte între autoritățile naționale, precum și la îmbunătățirea cooperării transfrontaliere.

Săptămâna de acțiune în cifre

4 state membre (Belgia, Germania, Croația și Portugalia) au organizat inspecții cu participarea autorităților din alte 7 state membre; alte câteva țări (Bulgaria, Lituania, Țările de Jos) au organizat, de asemenea, inspecții la nivel național în cursul acestei săptămâni. 

Au fost peste 209 ofițeri de control* implicați, inclusiv 17 observatori, personal ELA și mai mulți interpreți, care au verificat 184 de vehicule și peste 103 șoferi (lucrători).

Au fost descoperite peste 120 de infracțiuni constatate, dintre care:

  • 59 de încălcări legate de timpii de conducere/perioada de odihnă și de utilizarea tahografelor
  • 3 infracțiuni legate de plata incorectă a salariilor sau a altor condiții de muncă 
  • 6 cazuri de angajare ilegală/ muncă nedeclarată 
  • 61 de încălcări ale normelor generale de circulație (suprasarcină, condiții tehnice ale vehiculului, viteză etc.).

8 camioane nu au primit permisiunea de a continua să circule.

Articole similare

Ad