Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Coronavirusul intarzie livrarile de textile din Asia

Consecintele pandemiei coronavirusului afecteaza din ce in ce mai mult lanturile de aprovizionare ale industriei modei dintre Asia si Germania. Dupa ce brandurile de moda au trebuit sa suporte intarzieri in livrarea de imbracaminte din China in urma cu cateva saptamani, importurile din Bangladesh sunt acum perturbate. Imbracamintea ajunge in Germania cu 30 de zile mai tarziu decat era planificat, potrivit unei analize companiei de software Bochum Setlog din 28 martie. Compania a evaluat datele lantului de aprovizionare a aproximativ 100 de marci de moda in instrumentul sau de operare OSCA.
Oricine doreste sa transporte inca marfurile finite din Asia in Germania ar trebui sa reactioneze imediat, potrivit Ralf Düster, membru al consiliului de administratie al Setlog. Pe de o parte, ratele de transport maritim din Asia catre Europa si-au dublat deja preturile intr-un timp foarte scurt. Pe de alta parte, nu exista conexiuni directe pe mare din una dintre cele mai mari tari de productie, Bangladesh, astfel incat marfurile trebuie sa fie aduse mai intai din portul Chittagong catre marile nave nationale catre Singapore sau Colombo. „Avantaje au cei care pot controla schimbarile pe termen scurt ale lantului de aprovizionare cu toti partenerii printr-o platforma digitala centrala, astfel incat marfurile importante sa poata fi transportate cu prioritate", subliniaza Düster.
Expertul lantului de aprovizionare nu se asteapta ca situatia sa se usureze. Deoarece nu numai furnizorii vor opri productia in urmatoarele zile, dar si din cauza faptului ca autoritatile ofera doar orele de deschidere de urgenta, potrivit Düster pot exista blocaje suplimentare si termene de livrare chiar mai lungi in zona de export.
Cele aproximativ 4.600 de fabrici de imbracaminte au avut probleme la importarea materiilor prime din alte tari asiatice de la inceputul pandemiei, ca si din China. De aceea, unele dintre productii nu au putut incepe la timp. Pe termen lung, companiile si cei 4,1 milioane de angajati din Bangladesh, al doilea mare producator de imbracaminte din lume, deja nu mai au perspective. Deoarece clientii marfurilor, aproximativ 60% din tari europene, au anulat sau amanat deja 828 de milioane de articole vestimentare in valoare de 2,39 miliarde de euro. Acest lucru afecteaza peste 960 de fabrici, conform cifrelor Asociatiei producatorilor si exportatorilor de confectii din Bangladesh (BGMEA). Intr-un mesaj video catre cumparatorii internationali, presedintele BGMEA, Rubana Huq, se teme ca situatia actuala va avea un impact masiv asupra companiilor si a veniturilor angajatilor. Ea a apelat la brandurile de moda sa accepte bunurile comandate in conditii de plata normale.
Düster, membru al consiliului de administratie, se asteapta ca actuala criza din Bangladesh, ale carei exporturi sunt constituite in proportie de 84% de produse textile, sa poata duce la probleme de saracie. „Salariul minim pentru munca textila este de doar 95 USD pe luna. Angajatii, mai mult de trei sferturi dintre ei sunt femei, nu au rezerve”, subliniaza Düster.

Articole similare

Ad