
Tarifele de transport rutier de marfă pe relația Lille-Duisburg
Pe ruta de la Duisburg la Lille, tarifele de transport pe bază de contract au crescut în trimestrul al patrulea din 2024 față de precedentul cu 5,3%, ajungând la 680 de euro (2,25 de euro/km), iar tarifele spot au fost relativ stabile (+0,8%), de 694 de euro (2,30 de euro/km), conform barometrului realizat de Upply, Ti și IRU (Upply – Market insights). Față de perioada similară din 2023, tarifele din contracte au scăzut cu 8,7%, iar cele spot cu 5,2%.
Pe sensul celălalt, de la Lille la Duisburg, tarifele din contracte au crescut cu 5,0% față de trimestrul al treilea din 2024, până la 507 euro (1,68 de euro/km), și cele spot au crescut cu 6,8%, până la 581 de euro (1,92 de euro/km). Iar față de trimestrul al patrulea din 2023 au crescut cu 2,1%, respectiv 8,0%.
Diferența dintre tarifele spot și cele din contracte de la Duisburg la Lille s-a redus la 2,1%, față de 6,7% în trimestrul anterior. Iar pe sensul celălalt diferența a crescut de la 12,7% la 14,6%.
Aceste evoluții au loc în contextul în care, potrivit Destatis, comenzile noi din Germania au scăzut cu 5,4% între octombrie și noiembrie, din cauza scăderii bruște a comenzilor mari de peste 50 de milioane de euro. Comparativ cu 2023, comenzile au scăzut cu 1,7%, iar față de 2020, cu peste 8%. Și retailul s-a contractat în noiembrie, cu 0,6%, ceea ce arată că în continuare consumatorii cheltuie cât mai puțin. Deoarece numărul de comenzi noi este mic, și producția va continua să scadă, deci ar fi nevoie de mai puțin transport rutier în primul trimestru din 2025, aspect care se vede în scăderile tarifelor de la Duisburg la Lille comparativ cu anul anterior.
În ceea ce privește aspectele care influențează transportul de la Lille la Duisburg, și producția din Franța s-a contractat în decembrie, PMI scăzând la 41,9. Deci dacă tarifele cresc o fac nu datorită cererii mari, ci din cauza creșterilor de costuri. Pentru operatorii germani acestea au fost de 2,8 față de trimestrul anterior și de 2,4% față de finalul lui 2023 în cazul anvelopelir, cu 1,1%, respectiv 5,4% în cazul întreținerii și reparațiilor și de 4,0%, respectiv cu 33,7% în cazul asigurărilor. În plus, costurile cu forța de muncă din transporturi din Germania au crescut cu 5,0% în al treilea trimestru din 2024, potrivit Eurostat.
În ceea ce privește costurile camioanelor franceze, ele au crescut toate față de 2023, în afară de cel cu motorina. Cheltuielile cu șoferii, conform analizei Comitetului Național Rutier din Franța, sunt cu 5,1% mai mari decât în urmă cu un an și cu 0,1% mai mari decât în trimestrul al treilea din 2024, dar creșterea este mai mică decât cea din trimestrul anterior, de +7,9%. Iar conform Eurostat costurile cu forța de muncă pentru angajații din transporturi din Franța au crescut cu 4,0% în trimestrul al treilea din 2024. Aceasta rămâne cea mai mare creștere de costuri, câtă vreme cele cu întreținerea au crescut cu 3,0% față de 2023, cele cu taxele de drum cu 2,8%, iar cele cu asigurarea și finanțarea cu 3,2%.
Pe măsură ce producția din Franța crește pe termen scurt și mediu, ea va duce la creșterea tarifelor de la Lille la Duisburg, datorită creșterii exporturilor și creșterii comenzilor de inputuri.
În plus, deși PIB-ul Franței a fost doar cu 0,4% mai mare în trimestrul al treilea din 2024 față de trimestrul anterior, Banca Franței anticipa că până la sfârșitul lui 2024 creșterea economică generală va fi de 1,1%.
În perioada imediat următoare se estimează că activitatea economică va stagna în ambele țări, deci nu va duce la creșteri de tarife de transport pe niciunul dintre sensuri. Ceea ce poate duce totuși la scumpirea serviciilor de transport sunt costurile mari, care sunt transferate clienților. Oricum, sunt de părere analiștii Upply, nu vom vedea scăderi de tarife în 2025, câtă vreme marja de profit a transportatorilor este deja mică. Dar ar putea exista creșteri dacă va crește cererea, deoarece aceștia vor profita de oportunitatea de a obține profituri mai mari.