Nu e un scenariu de film S.F. Galileo exista, functioneaza de aproape un an si va revolutiona lumea. Odata cu pornirea sistemului european de navigatie Galileo apar noi oportunitati pentru dezvoltatorii de solutii telematice, datorita accesului la informatii mult mai precise legate de pozitia obiectelor.
Cei 30 de sateliti plasati pe orbita pana in 2020 – o investitie de 10 miliarde de euro – vor insemna debutul unei noi ere a solutiilor telematice, care vor putea fi dezvoltate pe baza unor informatii de o acuratete semnificativ mai mare. Iar beneficiari vor fi, printre altii, transportatorii si companiile din domeniul logisticii.
„Galileo este cheia catre urmatoarea generatie de servicii din domeniul telematic. Capacitatea de a localiza obiecte – in cazul nostru vehicule – in timp real, cu o aproximatie de cel mult un metru, fata de 3 metri in prezent, are avantaje nelimitate. Marfa va putea fi monitorizata mai fidel de-a lungul lantului de aprovizionare, de la expeditor la destinatar, ceea ce va genera costuri mai mici si o mai mare siguranta a transporturilor. Cred ca trebuie sa profitam de aceasta ocazie pe care ne-o ofera acest sistem european de navigatie ultramodern si sa dezvoltam solutii noi. Ce pot sa spun este ca astazi departamentul de cercetare si dezvoltare al WebEye analizeaza cai pentru a valorifica imensa oportunitate creata de Galileo. Imediat ce sistemul va deveni complet operational, vom fi printre primii care vom incepe testarea sa”, a spus Levente Gall, directorul general al WebEye Romania.
Ultilizarea informatiilor furnizate de Galileo va face posibila o mai buna ajustare, in timpul cursei, a operatiunilor lantului de aprovizionare. De asemenea, datele primite de la Sistemul Satelit de Navigatie Globala (GNSS) permit imbunatatirea managementului resurselor si optimizarea utilizarii resurselor de-a lungul lantului de aprovizionare.
Sistemul va avea un impact pozitiv asupra europenilor de rand, pentru ca va permite un raspuns mai rapid in cazul apelurilor de urgenta si va simplifica vietile persoanelor cu deficiente de vedere si a pacientilor care au nevoie de monitorizare la domiciliu.
Cu ajutorul Galileo ar putea fi dezvoltate, asadar, aplicatii de mobilitate care vor imbunatati eficacitatea si confortul transporturilor rutiere. Cea mai populara este navigatia, care furnizeaza soferilor indicatii prin intermediul dispozitivelor portabile (PND) si a sistemelor In-Vehicle.
Serviciile de monitorizare prin satelit a traficului rutier colecteaza informatii privind locatia vehiculelor prin intermediul dispozitivelor portabile, a sistemelor In-Vehicle si a dispozitivelor mobile, apoi proceseaza informatia pentru a fi transmisa utilizatorilor si altor parti interesate.