Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cushman & Wakefield Echinox: Chiriile pentru birourile din București, printre cele mai reduse din Europa

Potrivit datelor de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, chiriile spațiilor de birouri din București sunt printre cele mai reduse atât la nivel regional cât si continental, ceea ce reprezintă un punct major de atracție pentru companiile din IT&C, alături de forța de muncă disponibilă și nivelul salariilor pentru specialiștii din acest sector.

Chiar dacă chiriile prime din București au continuat să crească în trimestrul al treilea de la 18,5 euro/mp/lună (la începutul anului) la 19,5 euro/mp/lună, Capitala a rămas destinația cea mai ieftină din Europa pe segmentul imobiliar. Chiriile prime din Budapesta și Varșovia au înregistrat 24,5, și respectiv 24 euro/m2/lună, iar în Praga a ajuns la 27 euro/mp/lună.

Cushman & Wakefield a realizat un studiu regional în care relevă faptul că venitul anual mediu al specialiștilor din domeniul IT&C din București este mai redus cu 40% față de cel din Varșovia și la jumătatea celui din Praga.

„Bucureștiul este fără îndoială unul dintre hub-urile tehnologice din Europa Centrală și de Est, dacă ne uităm la investițiile pe care companiile din acest sector le-au făcut aici în ultimii ani. Din perspectivă imobiliară, în ultimii zece ani, această industrie a cumulat peste 1 milion de metri pătrați de birouri închiriați doar în București, reprezentând aproximativ 40% din volumul tranzacționat în acest interval. Chiar dacă anul acesta a venit cu multe provocări, companiile din domeniul IT&C au continuat să fie active pe piața închirierilor de spații de birouri, cu circa 80.000 de metri pătrați închiriați în primele nouă luni ale anului, reprezentând 35% din totalul suprafeței contractate în București.”,

a precizat Mădălina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

În ianuarie – septembrie, suprafața de spații de birouri închiriate în București a avut un total de 222.600 metri pătrați în creștere cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult de 60% din acest volum, precum 137.000 metri pătrați a fost reprezentat de noi cereri fără renegocierile contractelor existente.

Mai mult, în perioada primelor trei trimestre ale acestui an, cererea nouă din București a depășit suprafața proiectelor livrate, ce au totalizat 105.500 mp, astfel rata de neocupare a spațiilor de birouri a scăzut până la nivelul de 14,4% în trimestrul al treilea. Activitatea de dezvoltare se menține la niveluri extrem de reduse, iar până la finalul anului viitor există planuri de livrări a șase proiecte cu o suprafață cumulată de 129.000 mp.

Articole similare

Ad