Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Datele CBRE: Sectorul închirierilor private începe să prindă contur pentru investitori în CEE

Cetățenii din țările CEE se confruntă cu noi decizii privind sectorul rezidențial, datorită prețurilor în creștere și îngrijorărilor economice actuale, dacă până acum majoritatea erau în primul rând proprietari, în momentul de față posibilitatea de a deveni proprietarul unei locuințe este mai dificilă și astfel sunt nevoiți să devină chiriași.

Praga, Bratislava și Varșovia sunt printre cele mai puțin accesibile orașe europene pe piața închirierilor rezidențiale pentru locuitorii lor, iar dezvoltatorii nu ratează momentul.

În perioada 2017–2021, volumul investițiilor din Europa, CEE-5 (Cehia, Polonia, România, Slovacia și Ungaria) a atras 1,8 miliarde de euro, însemnând doar 1%, potrivit raportului CBRE, liderul pieței de consultanță imobiliară. Doar 5% din totalul pieței de investiții au fost realizate tranzacții cu acest tip de produse în România, în timp ce restul de 94% au fost în Polonia și Cehia. Această diferență notabilă dintre Polonia și Cehia, comparativ cu România, Ungaria și Slovacia poate fi legată de dezvoltarea segmentului închirierilor private în fiecare țară, precum și de legislația specifică.

„Proiectele rezidențiale dezvoltate cu principalul scop de a fi închiriate nu mai sunt o noutate pentru orașele din CEE. Poziția echilibrată dintre proprietari și chiriași susținută de legile relativ flexibile, creează un mediu atractiv pentru investitorii care se uită la sectorul închirierilor private în regiunea CEE. Mai mult, un indicator al maturității acestei piețe este conexiunea dintre valoarea PIB-ului pe cap de locuitor și procentul persoanelor care dețin o locuință, valori care de obicei sunt invers proporționale”,

a declarat Elena Șerban, Senior Research Analyst la CBRE România.

În anii următori, capitalele CEE vor putea ajunge la nivelul economic al Berlinului sau al Vienei, dacă va fi o creștere economică, pentru că au un impact direct asupra pieței rezidențiale asemănător cu orașele din Vestul Europei. Capitalele țărilor CEE-5 au în prezent un PIB mediu pe cap de locuitor de 32.900 de euro.

Cel mai mare preț mediu pentru unitățile noi înregistrat la sfârșitul primului semestru din acest an a fost în Praga cu 6.100 euro/ mp, iar cel mai accesibil din capitalele CEE-5 a fost în București cu 1.900 euro/mp. Chiriile de tip prime se găsesc în Praga și Varșovia, cu medii de până la 30–32 euro/mp/lună. În toate cele cinci capitale CEE, tendința se menține la fel ca în 2010, indicele prețurilor rezidențiale fiind mai mare față de indicele chiriilor, ceea ce indică o compresie a randamentelor prin creșterea chiriilor într-un ritm mai lent decât creșterea valorilor în perioada analizată.

Anul trecut, piața rezidențială din România a crescut cu 20%

Piața rezidențială din România a înregistrat creșteri cu 20% în numărul persoanelor care au preferat să închirieze anul trecut, comparativ cu anul precedent. De asemenea, cifrele Eurostat confirmă faptul că românii preferă să locuiască în propriile case, astfel pentru 2021 a rezultat un procent de 95,3% de persoane ce locuiesc în propriile gospodării, iar de la 3,9% în 2020 la 4,7% în 2021 au rezultat creșteri pentru cei care au ales să locuiască în locuințe închiriate.

În București și Ilfov vor fi livrate 21.000 de unități rezidențiale în acest an și alte 20.000 de unități în cursul anului 2023. Livrările rezidențiale au avut o tendință ascendentă încă din 2017, însă modificările prețurilor materialelor de construcție și întârzierile generate de obținerea aprobărilor în capitală au contribuit la scăderi marginale ale noilor dezvoltări în 2022 – 2024.

Conform ofertelor de pe unul dintre cele mai mari site-uri web cu listări imobiliare din România, unitățile rezidențiale nou construite (după 2000) au avut un preț mediu cerut pe mp cu modificări trimestriale marginale, ajungând la sfârșitul S1 din 2022 la 1.900 Euro/mp. Piața de închiriere din București – Ilfov a fost dominată de persoane fizice sau companii imobiliare de dimensiuni mici cu mai multe proiecte în portofoliu, dezvoltatorii și operatorii instituționali fiind puțini. Totodată, chiria medie pentru unitățile rezidențiale nou construite în această regiune variază de la 9–10 Euro/mp/lună pentru unitățile cu o cameră, iar până la 12–14 Euro/mp/lună pentru unitățile cu patru sau mai multe camere.

„Într-o țară în care majoritatea cetățenilor preferă să locuiască într-o casă pe care o dețin decât să închirieze una, piața închirierilor rezidențiale începe să prindă contur pentru investitori într-un context regional. În prezent, jucătorii acestei piețe sunt persoane fizice sau companii imobiliare mici cu un portofoliu limitat, în timp ce operatorii instituționali sunt în număr redus. Ne așteptăm ca acest lucru să se schimbe, atât dezvoltatorii cât și investitorii să acceseze un teritoriu nou, să recunoască potențialul de creștere al țării și să dezvolte astfel de produse investiționale”,

a susținut Elena Șerban, Senior Research Analyst la CBRE România.

Articole similare

Ad