Decontarea directă este un concept nou în România, iar cei care se plasează împotrivă probabil că nu au înţeles exact ce presupune, a declarat Viorel Vasile, CEO Safety Broker, în cadrul interviului acordat revistei Tranzit.
„Este normal ca fiecare client să beneficieze de serviciile asigurătorului pe care şi-l alege. Până acum, cei mai mulţi au ales poliţa RCA orientându-se exclusiv către preţ, deoarece serviciul cumpărat nu îi impacta deloc. Acum, prin decontarea directă, asiguratul este la adăpost: îşi alege asigurătorul dorit şi ştie că îşi primeşte despăgubirea, iar firma sa de asigurare se îndreaptă prin regres împotriva asigurătorului celui care a produs dauna”.
Firmele de asigurare trebuie să se înţeleagă între ele cu privire la proceduri şi la plăţi. În plus, legea vine şi cu avantajul posibilităţii recuperării banilor prin intermediul unui executor judecătoresc, în cazul în care plata nu este efectuată în termen de 10 zile.
Viorel Vasile vede o problemă din faptul că doi jucători – City Insurance şi Euroins – deţin peste 70% din total cotă de piaţă şi, din cauza volumelor foarte mari, nu fac faţă – din punct de vedere logistic – tuturor solicitărilor; îşi plătesc daunele, însă cu întârziere, la 30 de zile în loc de 10 zile, spre exemplu, şi încalcă legislaţia. Tocmai din acest motiv, o schimbare a legislaţiei prin introducerea decontării directe ar putea să determine clientul, consumatorul să fie mai atent şi să-şi aleagă un asigurător care plăteşte bine daunele.
„În urmă cu 5 ani am avut o situaţie similară, cu cei doi mari asigurători – Astra şi Carpatica – care deţineau cea mai mare pondere în piaţă. ASF a avut o atitudine autoritară, cele două firme au fost împinse în faliment, celelalte companii au crescut preţurile, iar de aici lucrurile s-au inflamat. Apariţia tarifului de referinţă a reglat piaţa şi, deşi la momentul respectiv toată lumea era îngrijorată că societăţile de asigurare vor vinde peste acest indicator, acum suntem cu 30% sub acest tarif. Este clar, prin urmare, că orice intervenţie arbitrară rezolvă lucrurile doar pe termen lucru. Într-o economie de piaţă trebuie să lăsăm consumatorului dreptul de a alege şi totul se va regla de la sine. Poate că acesta chiar îşi doreşte o poliţă ieftină, dar datoria noastră este de a-l informa că serviciul oferit este pe măsura investiţiei făcute”, a explicat CEO Safety Broker.