Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Desi a incheiat primul trimestru cu o crestere de 7%, aproape 20% din afacerea grupului Agricola a fost afectata de actuala criza

Grupul Agricola a incheiat primul trimestru al acestui an cu o crestere de aproape 7%, insa reprezentantii companiei nu se asteapta la aceeasi performanta si in trimestrul doi, avand in vedere faptul ca aproape 20% din totalul activitatii Agricola Grup a fost afectata de masurile impuse si de evolutia pandemiei. In prima perioada, vanzarile grupului au crescut, insa pentru scurt timp, si au scazut dupa instituirea starii de urgenta. A urmat o alta crestere in perioada premergatoare sarbatorilor pascale, ajungand la nivelul unei luni obisnuite, iar dupa Pastele ortodox comenzile primite s-au prabusit din nou deoarece resursele financiare limitate au fost epuizate cu ocazia sarbatorilor. In plus, 1,2 milioane de oameni erau in somaj tehnic, cu indemnizatia neincasata la acel moment, iar alte cateva sute de mii intrasera in somaj. La reducerea vanzarilor a contribuit si lipsa perspectivelor de viitor ale oamenilor, dar si concurenta importurilor din tari care destocheaza la preturi de dumping.
Cifra de afaceri Agricola a fost afectata si de imposibilitatea de a mai exporta carne de pasare, care in proportie de 10-12% mergea pe pietele HoReCa, inclusiv din statele UE, acestea fiind, de asemenea, inchise de autoritati.
Conducerea Agricola considera ca pentru rezolvarea problemei deficitului comercial ar trebui stimulat exportul de produse procesate, care sa inglobeze mai multa plusvaloare, inclusiv in cazul produselor agricole si alimentare. Pentru aceasta, ar trebui create facilitati de procesare de catre mediul privat sustinut de stat cu finantari rambursabile la termene lungi de timp. „In general, importam bunuri pe care, cu relativa usurinta, le putem produce aici, oferind astfel locuri de munca si bunastare cetatenilor nostri?, a explicat Grigore Horoi, presedintele Agricola.   

Articole similare

Ad