Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dovezile concrete din rapoartele de sustenabilitate vor fi auditate

Ana Maria Iordache (PwC – Baias) a subliniat, în cadrul Galei Tranzit Logistica, desfășurate la București pe 23 martie, că noutatea pe care o aduce directiva europeană privind raportarea de sustenabilitate este aceea că declarația de sustenabilitate care trebuie depusă de companii va fi supusă unui audit, încă din primul an în care va intra în vigoare, adică pentru 2024, cu raportare în 2025. Deci se ridică mult ștacheta calității informațiilor din raport și a documentelor ce stau la baza lor.

În privința calității informațiilor, directiva stabilește cadrul general, dar elementele specifice, normele de aplicare vor fi date de standarde de sustenabilitate EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) ESG pe care Comisia Europeană le elaborează acum și care arată concret ce trebuie raportat.

Companiile trebuie să aibă politici concrete vizând schimbările climatice, biodiversitatea și gestionarea deșeurilor și informații concrete despre ce trebuie să includă aceste politici și cum trebuie implementate în funcție de domeniul de activitate. Trebuie subliniat faptul că nu este vorba doar despre standarde de mediu, ci și despre politici sociale (remunerarea angajaților, protecția și securitatea la locul de muncă) și guvernanță (politici anticorupție, independența și remunerarea bordului director etc.).

Raportul de sustenabilitate va avea la bază dovezi concrete care susțin informațiile și asta este ce va verifica auditorul, nu doar datele în sine din raport. Deci politicile despre care se vorbește în raport și mecanismele de implementare chiar trebuie să existe în companie și să fie în linie cu prevederile legale. Cu alte cuvinte, așa cum subliniază Ana Maria Iordache, raportarea și auditarea sunt foarte importante, dar mai important este ce stă la baza colectării și structurării informațiilor din raportul supus auditului.

Articole similare

Ad