AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Eduard Nikolaev (Kamaz), a doua victorie de etapă la Dakar 2022

Etapa a noua a raliului Dakar, o buclă cu plecare din Wadi-ad-Dawasir și întoarcere la Wadi-ad-Dawasir, a avut 204 km de legătură și 287 km de cursă specială și i-a adus lui Eduard Nikolaev (Kamaz) a doua victorie din acest an, la 2’34” de Dmitry Sotnikov (Kamaz) și la 2’37” de Martin Macik (Big Shock Racing). Rezultatele strânse din această zi nu au dus la schimbări în partea superioară a clasamentului general, unde Sotnikov este în continuare primul, la 8’51” de Nikolaev și la 41’18” de Anton Shibalov (Kamaz). Alți doi piloți, Ales Loprais (Praga) și Andrey Karginov (Kamaz) sunt la mai puțin de două ore de lider și alți doi la mai puțin de trei ore, după care decalajul depășește patru ore.

Traseul acestei etape a fost împărțit în trei: 53% pe nisip, 33% pe pietriș și 14% prin dune mai mici decât în etapa anterioară și cu dificultate redusă. Prima jumătate a distanței a fost pe un platou vast și a condus caravana prin nisip, apoi prin văi și canioane cu treceri înguste, unde poziția vehiculelor trebuia ajustată la centimetru. Primele dune serioase au apărut după 140 km și au lăsat loc imediat unei porțiuni de 50 km unde navigația a fost dificilă din cauza numeroaselor văi și albii secate de râuri. Între km 200 și 220 au urmat alte dune dificile, după care echipajele au putut accelera pe porțiunea cu nisip din vale. O dificultate în plus a fost reprezentată de vântul puternic, care în unele locuri a șters toate urmele de pe nisip.

Învingătorul a fost decis abia la final, până atunci pozițiile piloților în clasament schimbându-se mereu. Andrey Karginov (Kamaz) a trebuit să oprească la jumătatea distanței, când era lider, pentru a înlocui o anvelopă înțepată, și a pierdut cinci minute, drept pentru care a ajuns pe locul al 13-lea, deoarece intervalul dintre piloți era foarte mic: la km 160 primele 16 echipaje erau separate de 10 minute. Janus Van Kasteren (echipa Gerard de Rooy) a fost, cu 80 km înainte de final, la mai puțin de un minut în spatele liderului, dar a pierdut 15 minute printre dune, căutând un punct de control, și nu numai că nu a câștigat, dar chiar a avut doar al 15-lea rezultat al zilei.

Cehul Martin Macik (Big Shock Racing), care a avut în 2021 cel mai bun an al carierei sale la Dakar, cu trei victorii de etapă și locul patru în clasamentul general, nu a mers la fel de bine în 2022, dar în etapa a noua a atacat puternic echipajele Kamaz și a fost în final al treilea. Etapa a zecea, de la Wadi ad-Dawasir la Bisha, are 375 km de cursă specială și un total de 759 km.

Articole similare

Ad
Ad