Prețul în creștere al gazelor naturale provenite din combustibili fosili, exacerbat de izbucnirea războiului din Ucraina, face ca biometanul – gazul obținut din surse regenerabile – să devină mai viabil din punct de vedere economic. Aceasta este opinia Asociației Europene a Biogazului (EBA), care estimează că diferența de preț a ajuns la 30%. Această evaluare a fost efectuată la mijlocul lunii februarie 2022, când gazul fosil era evaluat la 80 de euro pe MWh (pe 11 aprilie a ajuns la 139 de euro), în comparație cu un preț declarat pentru biometan de 55 de euro pe MWh. Asociația afirmă că acest raport se va menține și pe termen mediu și lung.
Cu toate acestea, problema disponibilității rămâne: deși producția este în creștere, nu este încă în măsură să înlocuiască rezervele de gaze fosile. Potrivit EBA, 34 de miliarde de m3 de biogaz ar putea fi disponibile în Europa până în 2030 – cu condiția existenței unui cadru legislativ favorabil – echivalentul a 10% din consumul european (și aproximativ 20% din importurile din Rusia). Acest procent ar putea crește la 40-50% până în 2050. Deși nu va putea înlocui gazele fosile, producția în creștere de biogaz va stabiliza cel puțin prețul acestuia.
Asociația afirmă că „întregul lanț de aprovizionare al biometanului este pregătit să crească producția în Europa”, avantajul fiind că biometanul poate fi transportat prin conductele existente. Cu toate acestea, este nevoie de un „cadru legislativ clar pentru investiții pe termen lung” și de o cooperare strânsă între sectorul public și cel privat.
EBA a identificat 1.023 de instalații de producție de biometan în Europa, dintre care 87% sunt deja conectate la o rețea de distribuție. Dintre acestea, aproape 300 au intrat în funcțiune în ultimul an și jumătate. Țările care înregistrează cea mai mare creștere sunt Franța, Italia și Danemarca.
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit