„Pachetul de Paște” prezentat de guvern marchează semnalul de start pentru următoarea fază a transformării ecologice în Germania. Producția de electricitate din surse regenerabile de energie va fi aproape triplată până în 2030. Dacă acest lucru va reuși, Germania nu numai că își va asuma un rol de pionierat în Europa, dar ar trebui, de asemenea, să beneficieze de o creștere economică și de locuri de muncă suplimentare.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, însă, vor trebui depășite numeroase provocări, întrucât semnalul de start vine într-un moment dificil, marcat de inflație și de invazia rusă în Ucraina. Acesta este rezultatul celui mai recent studiu realizat de cel mai important asigurător de credite din lume, Allianz Trade.
Cu toate acestea, planurile sunt destul de ambițioase și există încă multe obstacole de depășit pe parcurs: de la obstacole birocratice la creșteri rapide de prețuri, întreruperi ale lanțului de aprovizionare și penurii de materii prime, precum și penurii de forță de muncă. În plus, pachetul necesită investiții corespunzătoare din partea sectorului privat. Dacă va avea succes, acesta va fi un punct de cotitură pe drumul către o economie durabilă.
Planurile ambițioase și potențialul pe care acestea îl oferă ar putea, de asemenea, să determine companiile să acorde o prioritate mai mare sustenabilității și să își perfecționeze strategiile de sustenabilitate. Sondajul major privind exporturile „Allianz Trade Global Survey” a arătat că tema sustenabilității a jucat până acum doar un rol secundar pentru multe companii exportatoare.
Presiunea pentru transformare crește din cauza invaziei rusești – crește sprijinul pentru tranziția energetică
În legătură cu invazia Ucrainei, presiunea asupra Germaniei pentru a-și reduce dependența de combustibilii fosili ruși a crescut semnificativ. Acest lucru sporește urgența ambițiilor ecologice.
„Deși invazia Ucrainei nu a dus la obiective climatice mai ambițioase pe termen lung, a dus la o accelerare semnificativă a obiectivelor de investiții pe termen scurt și mediu în domeniul energiei regenerabile”, spune Markus Zimmer, economist senior ESG la Allianz Trade. „În plus, războiul din Ucraina ar trebui să ducă, de asemenea, la un sprijin mai mare pentru aceste planuri – atât în coaliția de guvernare, cât și în rândul populației germane. Ambele reprezintă un factor de succes crucial în tranziția energetică.” Motivată de renunțarea treptată la combustibilii fosili din Rusia, transformarea sectorului energetic ar trebui să fie realizată încă din 2035. Odată cu clasificarea investițiilor în energiile regenerabile ca fiind de „interes public major”, procedurile de planificare și aprobare vor fi accelerate în mod semnificativ. Aceasta este singura modalitate de a atinge obiectivele de expansiune care au devenit mai ambițioase ca urmare a invaziei Ucrainei, ceea ce ar trebui să conducă la o expansiune semnificativ mai puternică a energiei eoliene terestre (2024-2026) și a energiei fotovoltaice (din 2025).
02.10.2020
Ultimul număr: Decembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit