O parte din angajaţii Amazon din Germania au intrat luni în grevă pentru a cere o majorare a salariilor în linie cu acordurile convenite de sindicat cu firmele din industria de retail şi comenzi prin poştă din Germania, a anunţat sindicatul Verdi.
Germania este a doua mare piaţă mondială, după SUA, pentru Amazon, iar Verdi, unul dintre cele mai importante sindicate germane din sectorul serviciilor, a organizat mai multe mişcări de protest la depozitele Amazon începând din 2013, din cauza salariilor mici şi condiţiilor nesatisfăcătoare de muncă, scrie Reuters, citat de Agerpres. Fără a preciza care este numărul angajaţilor care au răspuns la apelul la grevă, Verdi a informat că angajaţii de la trei depozite Amazon din landurile Saxonia şi Hessa vor intra luni în grevă, în aceeaşi zi în care în Germania se sărbătoreşte Ziua Tuturor Sfinţilor, o sărbătoare publică în unele landuri. Angajaţii de la alte patru depozite Amazon din Germania urmează să intre în grevă marţi dimineaţa, iar grevele vor dura între 24 de ore şi până la trei zile, a precizat Verdi. „Este inacceptabil ca o corporaţie multinaţională în valoare de miliarde de dolari şi care face o grămadă de bani să refuze în continuare să plătească angajaţilor majorările salariale pe care le plătesc alte companii din industrie“, a declarat reprezentantul sindicatului Verdi, Orhan Akman.
Sindicatul german a precizat că vrea ca Amazon să recunoască acordurile colective convenite în industria de retail şi comenzi prin poştă şi, de asemenea, să ajungă la un acord cu privire la condiţii corecte de muncă. În replică, Amazon a dat publicităţii un comunicat în care susţine că oferă salarii, beneficii şi oportunităţi de carieră excelente.
La începutul acestui an, Amazon a anunţat că va garanta pentru angajaţii de la depozitele sale din Germania un salariu la nivel de începător de 12 euro pe oră începând din luna iulie, care va creşte până la cel puţin 12,50 euro pe oră din toamna lui 2022.
Salariile plătite de Amazon sunt peste salariul minim pe economie din Germania, care în prezent este unul de 9,60 euro pe oră. Însă nivelul salariului minim în Germania urmează să crească la 12 euro pe oră, dacă partidele care formează următoarea coaliţie guvernamentală vor ajunge la un acord cu privire la acest subiect.
Cei mai mulți dintre angajații Amazon din Alabama, SUA, au votat împotriva aderării la un sindicat. Scrutinul a fost început pe 8 februarie, iar dacă răspunsul ar fi fost DA, atunci cele câteva mii de persoane angajate în depozitul Amazon din Bessemer ar fi putut forma primul sindicat din istoria Amazon pe teritoriul SUA.
Peste 1608 lucrători Amazon dintr-un total de 3215 au votat împotriva înființării sindicatului RWDSU. Cu toate acestea, fondatorii RWDSU au anunțat că vor contesta rezultatul votului și au acuzat Amazon de faptul că a exploatat „un sistem de vot stricat“. Sindicatul militase pentru condiții de muncă mai sigure și salarii echitabile. Cei aproape 6.000 de angajați ai depozitului logistic din Bessemer au avut aproape două luni să voteze reprezentarea angajaților, durata fiind atât de mare din cauza pandemiei, astfel că s-a preferat un vot prin poștă. Inițiativa a trezit un mare interes în toată America, iar în timpul campaniei electorale sindicatul a primit sprijin din partea politicienilor de top, inclusiv a președintelui Joe Biden și a altor numeroase vedete. Nu a contat însă. Însă rezultatul votului nu va împiedica uniunea sindicală să lupte împotriva Amazon, considerând că votul a influențat „ilegal”.
Condițiile de lucru la Amazon sunt, de asemenea, un subiect destul de discutat și în Germania, acolo unde greve se desfășoară încă din 2013. Cea mai recentă acțiune sindicală a fost efectuată de Verdi, care a propus angajaților din șase locații să intre în grevă pentru patru zile înainte sărbătorilor de Paște. Recent, Curtea Federală Administrativă a pus capăt unei dispute ce dura de un an de zile între Amazon și sindicatul lucrătorilor Verdi. Disputa juridică a vizat centrul logistic din Rheinberg aflat în Renania de Nord-Westfalia. Totul a pornit de la o solicitare pe care Amazon a făcut-o în 2015 pentru mai multe din depozitele sale care livrau comenzi online, justificând cererea mare de la final de an. Landul Renania de Nord-Westfalia aprobase lucrările în două duminici, iar sindicatul Verdi a contestat decizia. Instanța din Leipzig a confirmat o hotărâre anterioară a Curții Administrative Superioare (OVG) din Münster, care anulase permisul pentru munca în duminicile din sărbătoarea de dinainte de Crăciun.
02.10.2020
Ultimul număr: Decembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit