Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pe 23 august, FTSE Russell, un furnizor global de indici, a anunțat rezultatele revizuirii semestriale, care vor intra în vigoare pe 23 septembrie 2024. Conform acestui anunț, acțiunile companiei Transport Trade Services (TTS), care este listată la bursă din iulie 2021 și are o capitalizare de 1,45 miliarde de lei, vor fi incluse în indicele FTSE Global All Cap. TTS este cunoscută ca fiind compania cu cel mai mare randament pentru investitori dintre companiile incluse în indicele BET-XT anul trecut.

„Includerea acțiunilor TTS în indicii FTSE Global All Cap validează strategia noastră pe piața de capital bazată pe țintirea lichidității și pe adaptarea comunicării la nevoia de informație a participanților la piață, abordarea noastră având în vizor cei doi factori determinanți pentru calitatea unei acțiuni: încrederea în companie și lichiditatea în piață. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate. În perioada iulie 2023 – iunie 2024 valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni TTS a depășit 427 milioane RON, creștere spectaculoasă al cărei prim efect a fost promovarea în indicii MSCI Frontier și MSCI Romania (care includ doar companii MidCap și LargeCap). Și astăzi ne bucurăm să primim confirmarea includerii în luna septembrie a acțiunilor TTS  în indicii FTSE Global All Cap. Acum doi ani de zile investitorii ne spuneau frecvent: «Ne place TTS, dar acțiunile nu au lichiditate». I-am ascultat, și sperăm că astăzi sunt mulțumiți de ceea ce am realizat.”,

a declarat Gabriel Țecheră, Corporate Governance & IR Director în cadrul TTS.

România va fi reprezentată în indicii FTSE Global All Cap prin 9 companii: Banca Transilvania (TLV), Electrica (EL), Hidroelectrica (H2O), MedLife (M), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), One United Properties (ONE), Teraplast (TRP) și TTS (TTS).

„Sectoarele de activitate cu care suntem prezenți în indicii FTSE Russell dedicați Piețelor Emergente se diversifică și mai mult odată cu includerea acțiunilor transportatorului de mărfuri, TTS în acești indici. Această diversificare, oferită de companiile românești prezente în acești indici globali, va susține și mai mult interesul investitorilor din afara țării pentru companiile listate la bursa locală. Astfel, performanțele notabile înregistrate de BVB, la care se adaugă cele ale companiilor listate, contribuie la reconfirmarea constantă pe care o primește piața locală de capital la nivel internațional.”,

a precizat Radu Hanga Președinte la Bursa de Valori București.

„TTS se va alătura, în curând, clubului de companii românești din diverse sectoare de activitate reprezentative pentru economia României și prezente în indicii FTSE Russell pentru Piețe Emergente, ca dovadă a activităților susținute ale TTS de a-și crește lichiditatea acțiunilor. Pentru BVB în particular, și pentru piața de capital în general, această nouă includere dovedește, încă o dată, atractivitatea pieței românești pentru investitorii instituționali globali. Bineînțeles, ne dorim să vedem tot mai multe companii listate la bursă prezente în indici internaționali și perspectivele oferite de proiectele pe care le avem în derulare ne pot aduce rezultatele așteptate.”,

a menționat Adrian Tănase, CEO la Bursa de Valori București. 

Începând din septembrie, România va fi reprezentată în indicii FTSE Global Micro Cap de companiile Bursa de Valori București (BVB) și Purcari Wineries (WINE). Acțiunile Bittnet Systems (BNET) vor fi excluse din acești indici din cauza unei capitalizări bursiere free float sub pragul minim admis. De asemenea, acțiunile companiilor Aquila Part Prod Com (AQ), AROBS Transilvania Software (AROBS), Conpet (COTE) și Sphera Franchise Group (SFG) vor fi excluse deoarece capitalizarea lor a depășit pragul maxim al indicelui, sugerând posibilitatea de a fi incluse, în viitor, într-o categorie de dimensiune superioară.

România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă de către FTSE Russell, începând cu 2020, ceea ce a extins oportunitățile pentru piața locală de capital. Consolidarea acestui statut, prin includerea unui număr mai mare de companii românești în indicii FTSE, este un obiectiv cheie al Bursei de Valori București (BVB), având scopul de a atrage investiții semnificative în companiile listate și în economia românească.

De asemenea, din 2 septembrie 2024, România va fi reprezentată de 32 de companii în indicii MSCI, inclusiv MSCI Frontier IMI și MSCI Romania, cu 10 companii în plus față de anul precedent.

AROBS Transilvania Software (AROBS), o companie românească de IT specializată în furnizarea de servicii și soluții software bazate pe cele mai noi tehnologii, cu sediul la Cluj-Napoca, fondată în 1998, a anunțat debutul companiei, la data de 25 septembrie, pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București sub simbolul bursier AROBS. Această listare vine ca urmare a transferului de pe piața AeRO, segmentul de acțiuni al Sistemului Multilateral de Tranzacționare al Bursei de Valori București.

La momentul transferului, capitalizarea AROBS era de 948 de milioane de lei, reflectând creșterea semnificativă a valorii companiei de la momentul în care a intrat pe piața de capital în 2021. AROBS are o prezență internațională puternică, cu birouri în 10 țări din Europa, America și Asia, și o echipă de peste 1.200 de experți.

AROBS dezvoltă soluții software personalizate și este un centru important de R&D pentru parteneri globali în proiecte complexe de Embedded (Automotive, Aerospațial, Maritim, Medical Devices), Clinical Trials, IoT, Travel, Enterprise Solutions, Fintech și Intelligent Automation.

De asemenea, AROBS deține mai multe produse software utilizate de peste 11.000 de companii, din care 10.000 sunt localizate în România, iar restul în afara țării.

AROBS Transilvania Software a realizat cu succes transferul acțiunilor sale pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București, cu sprijinul intermediarului BT Capital Partners și consultantului în piața de capital Cornerstone Communications.

De la încheierea plasamentului privat în octombrie 2021, capitalizarea companiei a crescut cu 53%, ajungând de la 618 milioane de lei la 948 milioane de lei la data de 20 septembrie 2023, ultima zi de tranzacționare pe piața AeRO. Acțiunile AROBS au fost listate pe piața AeRO la data de 6 decembrie 2021. După numai o lună de la debutul tranzacționării, compania a beneficiat de serviciile Market Maker al Emitentului din partea BRK Financial Group (BRK). Acțiunile AROBS au fost incluse în indicele BET AeRO în martie 2022, ocupând prima poziție în rândul companiilor incluse, cu o pondere de 16,44%. Mai mult, acțiunile AROBS au fost incluse în indicele MSCI Frontier Markets Small Cap și în indicele MSCI Romania Small Cap începând cu data de 31 august 2023.

AROBS Transilvania Software a fost finalistă în programul „Made in Romania” ediția a III-a, derulat de Bursa de Valori București pentru susținerea antreprenoriatului românesc în anul 2020. La începutul anului 2023, AROBS a primit distincția „Cea mai tranzacționată acțiune pe piața AeRO în 2022″ în cadrul evenimentului BVB Awards organizat de Bursa de Valori București.

De la momentul listării sale în 2021 pe piața AeRO și până în prezent, AROBS a realizat nouă tranzacții de achiziții. În 2021, a achiziționat compania Berg Software, iar în 2022 a achiziționat AROBS Engineering (fosta linie de business Enea Software Development Services Romania), grupul Nordlogic și Centrul de Soft GPS Romania. În 2023, AROBS a continuat să se extindă achiziționând două entități din Republica Moldova, AROBS Software și AROBS TrackGPS, AROBS Polska (fosta SYDERAL Polska) din Polonia, Grupul Future WorkForce (cu sedii în România, Germania și Marea Britanie) și AROBS Pannonia Software din Ungaria.

AROBS Transilvania Software este controlată în proporție de 66,19% de Oprean Voicu, CEO și fondator al companiei, în proporție de 17,66% de persoane juridice și în proporție de 16,13% de persoane fizice.

AROBS Transilvania Software  este a patra companie listată la Bursa de Valori București care a făcut tranziția de la piața AeRO la Piața Reglementată începând din 2020.

„În anul în care aniversam 25 de ani de la înființare, debutul tranzacționării acțiunilor AROBS pe Piața Principală a BVB reprezintă un pas semnificativ în misiunea noastră de a deveni unul dintre jucătorii importanți pe piața globală de servicii și produse IT, pornit de la Cluj. Suntem mândri că în cei aproape doi ani de activitate pe piața de capital am crescut accelerat, atât organic, cât și prin realizarea a nouă tranzacții de M&A. În această perioadă, am achiziționat companii care operează în aceeași industrie și care aduc valoare adăugată prin consolidarea și extinderea domeniilor de expertiză și a amprentei geografice a AROBS. În ceea ce privește planurile de viitor pe piața de capital, vom continua creșterea accelerată pe care am inclus-o în strategie, vizăm intrarea în indicii locali și regionali, precum și atragerea de investitori instituționali prin realizarea unei majorări de capital. Suntem mândri de ceea ce am realizat până acum, dar suntem și mai entuziasmați de ceea ce ne rezervă viitorul. Mulțumesc investitorilor pentru încrederea acordată, de asemenea, mulțumirile mele se îndreaptă către colegii mei, cei care au contribuit la succesul de astăzi și partenerilor și clienților. Nu ne oprim aici.”,

a declarat Voicu Oprean, Fondator și CEO al AROBS Transilvania Software.

„Marcăm astăzi o premieră la Bursa de Valori București, prin transferul AROBS Transilvania Software pe Piața Reglementată, acesta fiind al doilea transfer de la începutul anului 2023 de pe piața AeRO pe segmentul principal al bursei. De la nominalizarea AROBS și premierea în cea de-a treia ediție a programului nostru Made in Romania, la listarea pe piața AeRO și includerea în indicele dedicat al pieței, BET AeRO, iar acum la transferul pe Piața Reglementată, AROBS a demonstrat angajament în a deveni o companie de referință în domeniul său de activitate, dar și un emitent activ al bursei locale. De astăzi, AROBS își continuă noul drum pe piața de capital, unde ii sunt deschise oportunități de creștere prin accesul la o categorie nouă de investitori și posibilități de finanțare. Continuăm să privim cu interes la planurile de dezvoltare ale companiei pe piața locală de capital.”

a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„AROBS Transilvania Software a venit la Bursa de Valori București la finalul anului 2021, ca urmare a celui mai mare plasament privat de acțiuni realizat pe piața AeRO, în cadrul căruia a atras suma de 74,2 milioane de lei de la investitori. În cei 25 de ani de activitate, AROBS, reprezentând un sector dinamic al economiei noastre, a  atins o serie de performanțe notabile și ne bucurăm că aceste reușite se reflectă și în evoluția sa pe bursă. La mai puțin de 2 ani de la listarea pe piața AeRO, AROBS a devenit emitentul cu cea mai tranzacționată acțiune pe piața AeRO în 2022, iar astăzi este cea mai mare companie de IT din punct de vedere al capitalizării de pe Piața Reglementată. Sperăm să vedem tot mai mulți emitenți realizând acest pas important în evoluția lor pe piața de capital, semn al maturității companiei, prin transferul pe Piața Reglementată a bursei.”

a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori București.

„Suntem onorați să fim parte dintr-o nouă poveste antreprenorială de succes pe piața de capital și considerăm că pasul făcut astăzi de AROBS este unul natural și marcant în dezvoltarea companiei. Acțiunile se vor tranzacționa de acum pe scena unde le recomandă capitalizarea și lichiditatea, în vizorul a noi categorii de investitori instituționali și de retail.”, 

a declarat Daniela Secara, CE0, BT Capital Partners.

„Creșterea înregistrată de AROBS pe piața AeRO, evidențiată de o apreciere a prețului acțiunilor de peste 50% în mai puțin de doi ani de la plasamentul privat și susținută de peste 5.000 de acționari, demonstrează poziția puternică a companiei în Romania și la nivel internațional, consolidată de viziunea și spiritul antreprenorial. Trecerea pe Piața Principală a Bursei de Valori București poziționează AROBS alături de companiile din top 20 listate la BVB. Totodată, strategia de dezvoltare a AROBS, bazată pe creștere organică și fuziuni și achiziții, reprezintă un exemplu nu doar pentru companiile de tehnologie, ci pentru orice afacere care vizează dezvoltarea accelerată prin intermediul pieței de capital.”,

a declarat Zuzanna Kurek, IR Manager AROBS și fondator Cornerstone Communications.