Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Deutsche Leasing Romania și Grupul BEI au încheiat un acord de securitizare sintetică în valoare de 335 de milioane de euro. Acest acord reduce riscul de credit pentru Deutsche Leasing Romania, sporindu-i capacitatea de creditare.

Deutsche Leasing Romania s-a angajat să ofere finanțări noi de 439 de milioane de euro IMM-urilor și întreprinderilor de dimensiune intermediară, concentrându-se pe proiecte durabile din punct de vedere al mediului. Această inițiativă sprijină tranziția către neutralitatea climatică și contribuie la dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă în România.

Grupul Băncii Europene de Investiții (Grupul BEI), care include Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI), își întărește colaborarea cu Deutsche Leasing Romania IFN SA (DLRO), parte a Grupului Deutsche Leasing. Prin încheierea unei tranzacții de securitizare sintetică și angajarea în noi împrumuturi, se urmărește creșterea lichidității întreprinderilor românești. Acordul are ca scop dispunerea unui ajutor de capital companiei DLRO, eliberându-i astfel capacitatea de creditare, care va putea fi utilizată, ulterior, pentru sprijinirea IMM-urile și întreprinderilor de dimensiune intermediară din România, având un impact pozitiv către tranziția în neutralitatea climatică.

În detaliu, FEI oferă protecție pentru două tranșe, printre care o tranșă de tip mezanin de 54 de milioane de euro, contragarantată de BEI, și o tranșă cu rang superior de 276 de milioane de euro, cu o contragaranție de 50% din partea BEI. Structura include o marjă sintetică în exces sub forma „folosești sau pierzi”, o perioadă de realimentare de trei ani, și amortizarea proporțională a celor două tranșe, sub rezerva evenimentelor declanșatoare bazate pe performanță. Această înțelegere se aplică unui portofoliu de contracte de leasing și împrumut, având un sold total de 355 de milioane de euro.

În contextul acestui acord, DLRO se angajează să ofere împrumuturi noi în valoare de 439 milioane de euro către IMM-uri și întreprinderi de dimensiune intermediară în decursul a trei ani. Aproape 30% din finanțare va fi dedicată proiectelor care susțin acțiunile climatice și durabilitatea mediului, evidențiind astfel implicarea DLRO și a Grupului BEI în sprijinirea tranziției către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Prin noile finanțări sub formă de contracte de leasing și împrumut, se anticipează să vină în ajutorul fermierilor, având în vedere că o mare parte a clienților DLRO sunt fermieri din regiunile de coeziune. DLRO își va concentra eforturile pe investiții, precum înlocuirea mașinilor de recoltat și a tractoarelor, modernizarea sistemelor de irigare, achiziționarea de echipamente de semănat direct în miriște și îmbunătățirea eficienței energetice în agricultură și alte sectoare industriale.

„Împreună cu Deutsche Leasing, sprijinim fermierii din regiunile de coeziune din România, promovăm decarbonizarea sectorului agricol și ajutăm la transformarea tranziției verzi în realitate. Deutsche Leasing este unul dintre partenerii de încredere ai BEI pentru a oferi mijloacele financiare de care au nevoie întreprinderile în vremuri dificile.”,

a declarat vicepreședintele BEI Kyriacos Kakouris.

„Suntem foarte bucuroși să reînnoim cooperarea cu Deutsche Leasing Romania pentru a asigura un acces mai ușor și mai extins la finanțare pentru proiectele de acțiuni climatice. Această tranzacție va crea oportunități de finanțare sub forma unor împrumuturi noi pentru întreprinderile și fermierii din România și va contribui semnificativ către o tranziție verde.”,

a precizat Marjut Falkstedt, director general al FEI.

„Această operațiune este un punct de reper important pentru Deutsche Leasing Romania și pentru clienții noștri, permițându-ne să extindem opțiunile de finanțare și să fim mai flexibili. Parteneriatul cu Grupul BEI reafirmă hotărârea noastră de a oferi soluții financiare inovatoare și personalizate pentru a sprijini creșterea economică și succesul clienților noștri.”,

a adăugat Laurențiu Zaharia, director general al DLRO.

UniCredit Bank sprijină micro întreprinderilor cu cifre de afaceri de maxim 1 milion de euro oferindu-le produsul de creditare cu garanție EaSI, susținută de Fondul European de Investiții (EIF).

Finanțarea cu garanție EaSI este destinată micro întreprinderilor din România care doresc să acceseze un credit, dar nu îndeplinesc condițiile standard de creditare. Opțiunea de creditare este simplă și ușor de accesat, fără necesitatea unui avans sau a garanțiilor materiale, aducând dobânzi mai mici decât cele standard. În plus, pe lângă micro întreprinderile românești, pot fi beneficiari și startup-urile care au mai puțin de 10 angajați.

Garanția acordată de EIF acoperă 80% din valoarea creditului, iar restul de 20% este susținut de UniCredit Bank fără a impune cerința unor garanții materiale. Creditul cu garanție EaSI va fi acordat în lei și va putea fi utilizat pentru finanțarea capitalului de lucru și a activităților curente, pe o perioadă de maximum 3 ani.

Soluția de finanțare oferă micro întreprinderilor șansa de a se dezvolta sustenabil, de a crea noi locuri de muncă sau de a lansa noi produse și servicii. Sucursalele UniCredit Bank din întreaga țară sunt pregătite să primească solicitările firmelor mici și să răspundă nevoilor lor în cel mai scurt timp posibil.

Clienții UniCredit Bank care accesează creditul cu garanție EaSI vor beneficia de flexibilitate, având posibilitatea de a stabili un plan de rambursare adaptat specificului activității lor.

„În calitate de partener EIF, putem să oferim companiilor românești acces ușor la finanțare prin intermediul instrumentelor de garantare ale acestui fond. Ne menținem astfel angajamentul de a sprijini companiile mici și mijlocii, afacerile locale și venim cu soluții de finanțare adaptate nevoilor acestora, simplu și fără multe bătăi de cap.”,

a declarat Antoaneta Curteanu, Vicepreședinte Executiv Retail, UniCredit Bank.