Curtea Constituțională a amânat succesiv pronunțarea în cazul obiecției de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.27/2011 privind transporturile rutiere, obiecție formulată de 43 deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și de 13 deputați neafiliați. Astfel, dosarul 1259a/2023 privind liberalizarea transportului interjudețean rămâne în continuare în „stand-by“, așa cum tot este de un an și jumătate.
Cel mai probabil, o decizie în acest sens va fi luată anul viitor, după instalarea noului Guvern, a apreciat și deputatul Vasile Toma, prezent la Gala Tranzit de transport persoane de la Cluj, din 17 octombrie.
Cert este că dacă proiectul de act normativ va fi declarat neconstituțional, atunci va fi ca și cum nu ar fi existat și va rămâne în vigoare legislația actuală, care prevede un transport interjudețean reglementat, cu atribuirea electronică a curselor. În aceste condiții, ar putea fi dat un ordin de ministru care să stabilească atribuirea după anumite criterii sau, cel mai probabil, să se elaboreze un nou proiect, care să fie prezentat din nou Parlamentului. Oricum, chiar și dacă se va decide asupra constituționalității proiectului actualmente contestat, acesta tot va trebui modificat, întrucât termenele prevăzute inițial sunt de mult depășite. Dacă Curtea nu se va pronunța cu privire la perioada de tranziție de 18 luni până la liberalizarea completă a pieței – care oricum ar fi expirat la finele acestui an – atunci legiuitorul o poate elimina complet, o poate micșora sau o poate menține la fel – aceasta urmând să se calculeze din momentul intrării în vigoare a noii legi.
„Este clar că va trebui prelungit actualul program de transport până în momentul în care Curtea se va pronunța – cel mai probabil până la 30 iunie 2025. Ne îndreptăm spre liberalizare – acest lucru este cert – depinde când se va produce acest lucru. Cert este că modalitatea actuală de operare a traseelor interjudețene – bună sau rea – va mai dura cel puțin câteva luni“, a concluzionat deputatul Vasile Toma.
Ultima oră:
Curtea Constituțională a amânat din nou, în ședința de ieri, 29 octombrie 2024, pronunțarea în cazul obiecției de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.27/2011 privind transporturile rutiere, obiecție formulată de 43 deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și de 13 deputați neafiliați.
Astfel, dosarul 1259a/2023 privind liberalizarea transportului interjudețean rămâne în continuare în „stand-by“, așa cum tot este de un an și jumătate, și probabil că nici la termenul din 5 noiembrie a.c. nu se va întâmpla nimic notabil. Doar nu o să se tulbure apele fix înainte de alegeri.
02.10.2020
Ultimul număr: Decembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit