Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Volumul spațiilor logistice și industriale închiriate în primele nouă luni ale anului s-a ridicat la 575.000 m2, cu 20% mai puțin față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Contractele noi au avut o proporție de 58% din volumul total tranzacționat.

Separat, în trimestrul al treilea s-au tranzacționat 164.000 m2, nivel comparabil cu perioada iulie-septembrie 2023. Tendința este de ușoară scădere, după ce în trimestrul al doilea din 2024 s-au contractat 213.000 m2, iar în primele trei luni, 196.900 m2.

Reînnoirile de contracte au cumulat 42% din volumul tranzacționat, având o pondere importantă. Potrivit Cushman & Wakefield Echinox, acest lucru arată tendința chiriașilor de a analiza foarte atent opțiunile existente și a eficientiza la maximum costurile unei posibile mutări.

Bucureștiul se menține destinația preferată a companiilor care închiriază spații de logistică și depozitare, cu aproape jumătate din volumul tranzacționat, în timp ce Timișoara, Ploiești și Cluj au fost cele mai dinamice piețe secundare.

Printre cele mai importante tranzacții încheiate în trimestrul al treilea se numără închirierea a 6.000 m2 de către distribuitorul Alliance Healthcare la WDP Park Dragomirești, precum și contractarea a 9.000 m2 la CTPArk Pitești de către o companie americană din domeniul producției sistemelor de siguranță și iluminat.

Dezvoltatorii au continuat să livreze noi proiecte, astfel că în trimestrul al treilea s-au finalizat în total peste 170.000 m2, din care cel mai relevant este extinderea cu 53.500 m2 a VGP Brașov pentru clientul Inter Cars.

În total, în primele nouă luni au fost livrate proiecte de 275.000 m2 și mai sunt în derulare clădiri cu suprafețe de peste 430.000 m2. Livrările noi din 2024 ar urma să totalizeze aproximativ 500.000 m2, un nivel similar cu anul trecut.

„Chiar și într-un context de scădere a cererii față de anul precedent, piața spațiilor logistice și industriale din România rămâne rezilientă, susținută de un volum reperezentativ de închirieri noi și de proiecte de extindere. Cu o rată de ocupare foarte ridicată, de peste 95% și dezvoltarea prudentă de noi proiecte,  sectorul logistic din România rămâne un motor esențial și sănătos al dezvoltării economice și un barometru al activității industriale. Perspectivele sunt optimiste, pentru că pe termen mediu și lung România are un potențial bun de dezvoltare atât în sectoarele de distribuție, cât și în cele de producție, acesta din urmă fiind pe o linie ascendentă în ultimii trei ani”, a declarat Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, analizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, investițiile străine directe (ISD) în sectorul imobiliar și al construcțiilor din România au înregistrat o creștere de 2,1 miliarde de euro în 2023. Acest sector a reprezentat a doua cea mai mare pondere din soldul total al ISD, de la finalul lui 2023, atingând 17,5% din soldul total al investițiilor.

Între 2013 și 2023, ISD din sectorul construcțiilor și tranzacțiilor imobiliare din România au crescut de peste trei ori, cu 14,4 miliarde de euro. Potrivit datelor BNR, această majorare s-a datorat reevaluărilor contabile pozitive ale imobilizărilor corporale deținute de companiile din domeniu și rezultatelor financiare favorabile. Mai mult, rezultate au permis rambursarea datoriilor și creditarea companiilor afiliate nerezidente din străinătate, reducând necesitatea finanțării externe.

„Valorile activelor imobiliare în perioada 2015 – 2024 au crescut peste rata inflației. După o creștere destul de însemnată în perioada 2015 – 2019, lichiditatea pieței s-a menținut si pe perioada pandemiei în 2020 – 2021 și pare să rămână sănătoasă în 2024, întrucât România are încă unele dintre cele mai atractive randamente din regiune. Inflația crescută din 2022 și 2023 a produs doar ajustări minime ale randamentelor pentru activele prime, iar reducerea dobânzii de referință din ultima perioadă este de așteptat să aibă un impact pozitiv asupra valorilor activelor.”,

a precizat Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consultancy Cushman & Wakefield Echinox.

Din perspectiva repartizării pe activități economice în România, 86,7% se concentrează în principalele patru sectoare de activitate, precum industria (38,6%) – cu precădere industria prelucrătoare (29,3%), construcții și tranzacții imobiliare (17,5%), comerț (17,1%) și intermedieri financiare și asigurări (13,4%).

Soldul ISD a continuat să crească semnificativ în toate cele patru industrii principale. De asemenea, creșterile înregistrate au fost de 3,5 miliarde de euro în industrie, 2,1 miliarde de euro în construcții și tranzacții imobiliare, 1,085 miliarde de euro în comerț și 1,6 miliarde de euro în intermedieri financiare și asigurări. Față de 2022, sectorul construcțiilor și al tranzacțiilor imobiliare a devansat comerțul.

Anul trecut, ISD au totalizat 6,748 miliarde de euro, crescând soldul total la 118,2 miliarde de euro. În întreprinderile greenfield, sectorul construcțiilor și cel imobiliarelor a ocupat o poziție în top, cu 19,4% din sold, fiind devansat de industria prelucrătoare (27,4% din soldul ISD în întreprinderi greenfield) și comerț (23,2%). Contribuția acestor sectoare de activitate la soldul ISD pentru întreprinderile greenfield a rămas constantă față de anul anterior.

ISD includ capitalul social vărsat și rezervele ce revin unui investitor nerezident cu cel puțin 10% din drepturile de vot sau capitalul social subscris unei întreprinderi rezidente, instrumentele de natura datoriei dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta și întreprinderea rezidentă în care a investit, precum și profitul reinvestit de către acesta. Creșterea fluxului net de investiții străine în sectorul construcțiilor și al tranzacțiilor imobiliare în 2023 a influențat și evoluția stocului de spații imobiliare moderne. Investitorii străini dețin peste 70% din acest stoc, continuând să joace un rol important în toate segmentele pieței imobiliare.

Evoluția investițiilor străine directe (mld.euro)